infrastruktura

I mještani Gornje Lovnice odsad imaju javnu rasvjetu

10.11.2018.
u 13:45

Kraj godine mještani u Mjesnoj zajednici Gornja Lovnica dočekuju s uspješno završenim infrastrukturnim projektima čiju su provedbu financijski podržali Općina Žepče i Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Radi se o projektima izgradnje cestovne infrastrukture i završetku radova na cestovnoj dionici Dojnice - Jaza u dužini od 800 metara, čija je vrijednost oko 60 tisuća KM, kao i dodatno 30 tisuća KM uloženih u saniranje oštećenja duž cijele prometnice koja povezuje ovu rubnu mjesnu zajednicu općine Žepče sa susjednom općinom Zavidovići, posebno za saniranje klizišta u Vidovićima i lokalne ceste prema naseljenom mjestu Gaj. Ukupna vrijednost radova na cestovnoj komunikaciji procjenjuje se na oko 90 tisuća KM. Također, uspješno je završen i projekt izgradnje javne rasvjete vrijednosti 15 tisuća KM na dionici ceste Osnovna škola - crkva - Vidovići - Jare, gdje su postavljena 22 rasvjetna tijela, a što je od povijesnog značaja s obzirom na to da dosad nije postojala javna rasvjeta u MZ Gornja Lovnica.

Radovi i u 2019.

Svečanom završetku radova nazočili su općinski načelnik Mato Zovko i federalni ministar Josip Martić, uz nazočnost predsjednika MZ Gornja Lovnica Josipa Tadića i velikog broja mještana, koji nisu krili zadovoljstvo što je cijeli posao završen pred dolazak zime koja na ovome području zna biti otežavajuća za vozače koji svakodnevno putuju na posao, kao i za učenike područne OŠ Gornja Lovnica. Prema riječima načelnika Zovke, nastavit će se s postavljanjem javne rasvjete duž cijele mjesne zajednice u 2019., što će se planirati u programu kapitalnih investicija općine Žepče za iduću godinu. - Inače, 2018. je bila vrlo uspješna kada se radi o ulaganjima u infrastrukturnu na cijelom području općine u gotovo svih 48 mjesnih zajednica - kaže Zovko i procjenjuje da je do sada uloženo oko milijun i pol u cestovnu infrastrukturu i isto toliko u škole te ostale javne objekte.

Teško stradala u ratu

Mještani Gornje Lovnice otkrili su i spomen-ploču Dragi Ćoruši Dasi koji je prije četiri godine poginuo tijekom izvođenja radova na cestovnoj komunikaciji koja je sada završena. U župnoj crkvi svetih Petra i Pavla služena je misa za sve one koji su doprinijeli da se započeti projekti uspješno završe kao, i za mještane koji su ostali živjeti u svom rodnom kraju, ali i za one koji su razasuti po cijelom svijetu da se vrate i nastave živjeti na svojoj grudi. Inače, župa Lovnica utemeljena je 1989. odvajanjem od župe Zavidovići. Neposredno pred rat župa je imala više od 1000 vjernika, ali je u ratnom vihoru teško stradala. Danas je to relativno mala zajednica s nekoliko stotina vjernika, ali svakako raduje činjenica da postoje mlade obitelji s djecom.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije