“Književno Posušje”

I Miro Gavran je zadovoljan što je uvršten

07.12.2017.
u 07:00

Na predstavljanju knjige “Književno Posušje” Radice Leko i Stanislava Bašića, upriličenom u širokobriješkoj Narodnoj knjižnici, čulo se niz zanimljivih razmišljanja. Književnik i novinar Stanislav Bašić (rođen u Posušju, živi u Zagrebu), poznat i kao jedan od potpisnika Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku, kazao je:

- “Širokobriješka književna čitanka”, što ju je sastavila Blanka Kraljević, bila je izravni poticaj za “Književno Posušje”, knjigu u kojoj je zastupljeno čak 87 pisaca koji su rođeni u Posušju ili su živjeli u njemu. Bašić je dodao kako bi nakon Širokog Brijega i Posušja i drugi hercegovački gradovi i općine trebali uraditi slične knjige u kojima bi se našli svi pisci iz dotičnih sredina.

Posebno je naglasio kako je Miro Gavran, trenutačno najizvođeniji dramski pisac u širem okruženju, čiji je otac rođen u Rastovači kod Posušja, bio jako zadovoljan time što je zastupljen u “Književnom Posušju”. Bašić je istaknuo kako je ova knjiga i povijesni i književni presjek Posušja od početka 19. stoljeća, od don Jakova Perkovića i fra Petra Bakule do suvremenika.

O tome kako je nastala ova knjiga, plod četverogodišnjeg traganja, govorila je Radica Leko (rođena u Podvraniću kod Širokog Brijega, udana u Posušje), koautorica ove vrijedne knjige, u kojoj su zastupljeni značajni autori, kao što su fra Grgo Martić, Vinko Grubišić, Ićan Ramljak, don Ilija Drmić, Ivan Karamatić, Slavko Grubišić, Stjepan Galić... Među zastupljenima su i dva Večernjakova novinara, Tihomir Begić i Pero Crnogorac. Prva dva dijela knjige naslovljena su “Autori lijepe književnosti” i “Autori diskurzivnih književnih oblika”. U knjizi su se autori osvrnuli i na pisana djela koja ne spadaju u lijepu književnost, spomenuta su imena njihovih autora, kao i publicistička djelatnost u Posušju pod naslovom “Publicistička djelatnost i druga pisana djela”.

“Ako smo neko ime izostavili, to je zato što nismo znali za njega. Napominjemo kako nije na nama prosuđivati o književno-umjetničkoj vrijednosti naših autora, jer to prepuštamo književnim kritičarima”, kazala je jednom prilikom Leko.

Knjiga je zahvala starijim autorima, a veliki poticaj za najmlađe, na kojima i posuška književnost ostaje. Program je vodio Ivan Kraljević, a ulomke iz knjige čitala je Sanijela Matković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije