novi početak

I društvene mreže prilika za privlačenje turista, ali i investicija

25.10.2020.
u 10:10

Ekonomske prognoze za BiH nisu idealne. Predviđa se najteža recesija u posljednjih 25 godina, no ono što se često ističe posljednjih tjedana, BiH je redovito u nekoj vrsti krize, tako da bi bilo iznenađenje da ova zemlja ne bude i ovom globalnom teško pogođena, piše Večernji list BiH.

Upravo je glavni izvor problema u tome da je kriza pogodila čitav svijet. Ni dijaspora više ne može pomagati kao ranije, iako pad od 250 milijuna KM od početka godine do lipnja i nije tako dramatičan ako se sve uzme u obzir.

Što su nove prilike

- Ne mislim da je to drastično, to je negdje oko 10 posto ukupnih doznaka. Razina mirovina koje dobivaju naši građani identični su kao što je to bilo i ranije. Očekivan je ovaj pad, nije toliko dramatičan, on je, više bih rekao, realan, jer oni koji upućuju doznake vjerojatno imaju neke poteškoće - kazao je vezano za ovo smanjenje guverner Centralne banke BiH Senad Softić. Jedan od dodatnih problema mogli bi biti i otkazi u inozemstvu jer radna mjesta gube se i u Njemačkoj, i u Irskoj, i u SAD-u..., odnosno svugdje gdje ima i velik broj bh. radnika. Sve te “izvanjske” vijesti moraju zabrinuti i BiH. Međutim, država se mora okrenuti sebi i tražiti način da iz ove krize izađe jača, koliko god to sad neuvjerljivo zvučalo. Naime, šef Ureda Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas proteklih dana upozorio je na ono što je bit, a to je da se BiH suočavala s brojnim izazovima još prije pandemije, ali je i naglasio ono na čemu treba raditi kako bi se ova kriza prevladala. - To uključuje stvaranje prostora za snažniji privatni sektor, povećanje učinkovitosti javnog sektora, bolju zaštitu ljudskog kapitala boljim obrazovanjem i zdravstvom te stvaranjem boljih prilika za mlade - istaknuo je Salinas. Njegove riječi potvrđuju i izjave stručnjaka u ovoj zemlji koji su složni da BiH treba “restart” u mnogim stvarima.

Prirodna bogatstva

Analitičar iz jedne organizacije koja se bavi praćenjem gospodarskih kretanja u BiH otkrio nam je na čemu zemlja treba raditi u idućem razdoblju.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?