Naslovnica Vijesti

I BiH ima svog Zuckerberga!

Cadence nije tu samo kako bi odgovarala na pitanja i ponašala se kao robot. Cadence je drukčija od postojećih asistentica
11. siječnja 2016. u 20:41 0 komentara 355 prikaza
cadence
Pogledajte galeriju 1/2

I Bosna i Hercegovina ima svog Zuckerberga! To je Haris Aščalić iz Visokog. Programirao je prvu bh. virtualnu asistenticu "Cadence" koja je zasnovana na umjetnoj inteligenciji. Za njegov projekt zainteresiran je i sam osnivač Facebooka.

Cadence nije tu samo kako bi odgovarala na pitanja i ponašala se kao robot. Cadence je drukčija od postojećih asistentica. Ona je u stanju razgovarati s korisnikom, postavljati mu pitanja, pamtiti i razumjeti sve ono što korisnik želi. Ona će razumjeti ukoliko ne pričate s njom i pokušati će stupiti u kontakt s vama.

Trenutno se izražava na engleskom jeziku kako glasovno tako i pismeno za one koji ne žele zvuk. Razumije engleski i prima pismene naredbe.

"Kod nas to ne mogu razumjeti. Te stvari su normalne na zapadu, ili u Kini što se tiče te IT struke", kazao je Aščalić za N1. 
Ovaj projekat se našao i u rukama osnivača facebooka Marka Zuckerberga, a odgovor njegovog tima se još uvijek čeka.

"Poslao sam, da pregledaju projekt, da ga istraže te vide hoće li imati neke koristi", dodaje.

Programiranje je u svijetu dobro plaćen posao. Nažalost programeri u našoj zemlji svoje znanje često prodaju drugim državama. Haris prije svega želi da ovo bude uspješan bh. proizvod, te da njegovih 17-18 sati dnevno provedenih ispred računara na kraju donese pozitivan rezultat.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.