Nove mjere

HZJZ o učinkovitosti provođenja cijepljenja: 'Do kraja ožujka očekujemo više od 600 tisuća doza'

13.02.2021.
u 20:33

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao nositelj provedbe plana cijepljenja hrvatskih građana protiv bolesti COVID-19, objavio je nove mjere poduzete u svrhu učinkovite provedbe cijepljenja. Navode kako do kraja ožujka očekuju još više od 600 tisuća doza te kako je nadoknadiva šteta baciti cjepivo kada nije moguće organizirati dolazak osobe iz neke od prioritetnih skupina.

- Zbog sve češćih javnih propitivanja vezanih za odvijanje programa cijepljenja, te upita medija, a s ciljem cjelovite informiranosti svih građana, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao nositelj provedbe plana cijepljenja hrvatskih građana protiv bolesti COVID-19, ističe da su, Planom usvojenim od strane Vlade RH, prva prioritetna skupina za cijepljenje zdravstveni djelatnici, te korisnici i zaposlenici smještaja u ustanovama socijalne skrbi, dok je cijepljenje osoba starije životne dobi i osoba s kroničnim bolestima, kod kojih postoji uvećani rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19, predviđeno u drugoj fazi cijepljenja, priopćili su iz HZJZ-a. Navode kako se provedba plana cijepljenja u Hrvatskoj, kao i ostalim članicama EU, odvija u okolnostima usporenih isporuka i smanjenog broja doza cjepiva od prvobitno planiranih, dogovorenih i ugovorenih s proizvođačima. Također, navode kako se produljila registracija cjepiva AstraZenece kojeg je Hrvatska naručila najviše.

- Otvaranje javnih rasprava o učinkovitosti tog cjepiva na različite dobne skupine i njegovim indikacijama doprinijelo je oklijevanju građana iz prioritetnih skupina da se blagovremeno prijavljuju za cijepljenje. Navedeno je imalo izravne učinke na ukupno usporavanje cijepljenja, kao i izvanredno neplansko žurno cijepljenje građana Sisačko-moslavačke županije i drugih osoba iz cijele zemlje koje su sudjelovale u pomoći na otklanjanju posljedica snažnog potresa koji je pogodio navedeno područje, poručuju u HZJZ-u te dodaju kako je glavni cilj u borbi protiv novog koronavirusa što prije i što sveobuhvatnije procijepiti rizične skupine, a potom i svu populaciju iznad 18 godina. - Trebamo napraviti što god možemo kako bi se smanjila ili izbjegla preklapanja, imajući u vidu činjenicu kako je ponekad važnije cijepiti nekoga iz druge skupine prioriteta jer ima visoki rizik za tešku bolest, nego osobe u prvoj prioritetnoj skupini koje su mlade i zdrave, navode.

Na planiranje i provedbu cijepljenja utječu, kako navode, specifični uvjeti pohrane i primjene trenutno dostupnih cjepiva. - Cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech u svakoj bočici sadrže šest doza koje se moraju primijeniti u roku 6 sati ako se bočica drži u hladnjaku ili u roku od dva sata ako se bočica drži na sobnoj temperaturi. Bočica tvrtke Moderna sadrži 10 doza cjepiva koje treba iskoristiti u roku 6 sati. Bočica cjepiva AstraZeneca također sadrži 10 doza. Prigodom provedbe cijepljenja može se dogoditi da osobe naručene za cijepljenje ne dođu ili ne mogu primiti cjepivo zbog nekih medicinskih razloga (povišena tjelesna temperatura, potvrđena alergija i sl.) U takvim situacijama, posebice ako je pri kraju rok trajanja doze cjepiva zbog ranije navedenih razloga ili se radi o popodnevnim ili večernjim satima, kada nije moguće učinkovito organizirati dolazak osobe za cijepljenje iz neke od prioritetnih skupina, razumno je, zdravstveno i ekonomski opravdano, tim cjepivom cijepiti osobu ili osobe koje ne spadaju u neku od navedenih prioritetnih skupina. Bacanje cjepiva u takvim situacijama predstavlja nenadoknadivu štetu, tvrde i napominju kako je cjepivo besplatno za sve građane. - Dionici tog procesa na svim razinama u zemlji ulažu napore da se što prije osiguraju dostatne količine cjepiva za učinkovitu provedbu zaštite zdravlja. Uspješnom ostvarenju tog cilja, od zajedničkog nacionalnog interesa, može pridonijeti svaki građanin pravodobnim prijavljivanjem za cijepljenje svojem liječniku, zdravstveni djelatnici aktivnim uključivanjem u pripremu i provedbu programa, sredstva javnog komuniciranja i novinari svojim izvještavanjima u stvaranju poticajne atmosfere u društvu o budućim učincima cjepiva na zaštitu zdravlja i stvaranje uvjeta za kvalitetniji društveni i gospodarski život građana i zemlje u cjelini.

Radi otklanjanja svih nedostataka i manjkavosti utvrđenih u dosadašnjoj provedbi cijepljenja Hrvatski zavod za javno zdravstvo opetovano je uputio svim sudionicima programa cijepljenja u cijeloj zemlji dodatne detaljnije upute o načinima pripreme, organizacije i provedbe cijepljenja u skladu s usvojenim Planom cijepljenja na nacionalnoj razini, tvrde i dodaju kako bi se tako trebale izbjeći nejasnoće, nepravilnosti, nedosljednosti i eventualne zloupotrebe. Što se tiče zlouporaba, smatraju kako je nekoliko njih "bacilo sjenu na svu učinkovitost hrvatskog javnozdravstvenog sustava u borbi s najvećom svjetskom pandemijom modernog doba". - Do kraja ožujka očekujemo više od 600 tisuća doza, što znači da će se moći procijepiti znatno veći broj građana nego do sada, zaključuju iz HZJZ-a.
 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije