KREDITNE OBVEZE

Hypo banka plijeni imovinu Lijanovića zbog dugovanja

'lijanovici'
Foto: ''
23.11.2013.
u 10:29

- Mi ćemo nastaviti s ovim procesom kako bismo namirili dugovanja koja su napravljena prema Hypo banci, kazao je Stefanović

U Općinskom sudu Široki Brijeg u tijeku je izvršni postupak radi ovrhe imovine u poduzeću “Lijanovići” d. o. o., čiji je suvlasnik dopremijer FBiH Jerko Ivanković Lijanović (NSRzB), i to u iznosu od 10,686.408 KM, saznaje „Dnevni avaz“. Prema odluci koju je objavio širokobriješki sud, zapljena pokretne imovine ovog Lijanovićevog poduzeća radi namirenja duga događa se na zahtjev „Hypo Alpe-Adria-Bank International AG“. Već za sljedeći tjedan, kako je objavljeno, po nalogu Općinskog suda Široki Brijeg bit će održana prva prodaja Lijanovićevih strojeva za proizvodnju kobasica, čija je procijenjena vrijednost 270.700 KM. Prema navodima iz kaznene prijave koju je uprava Hypo banke Tužiteljstvu BiH podnijela protiv više osoba, putem „loših“, odnosno kredita bez pokrića, grupaciji „Lijanovići“ pribavljena je imovinska korist u iznosu od 63,470.759 KM.

U istom iznosu oštećena je grupacija „Hypo“. Osim Jerka Ivankovića Lijanovića, za organizirani kriminal, pranje novca, zloupotrebu službenog položaja i sudjelovanje, uprava Hypo banke tereti i njegovog brata Slavu, te Petra Jurčića, bivšeg direktora Hypo banke u Mostaru, a današnjeg predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH. Kako je navedeno, prijavljene osobe vodile su tvrtke iz grupacije Lijanovići te su pristale biti članice organizirane skupine koja je stvorena radi pribavljanja imovinske koristi na štetu Hypo banke. Istaknuto je da su kapital tvrtki koje su zastupali, a među kojima su bili „Lijanovići“ d. o. o., Autokuća „Lijanovići“, „Mi Farmer“, „Mi-Mo“ i „Velmos“ iz Mostara te „Duvanjsko polje“ iz Tomislavgrada, zalagali kao kolateral pri zaključivanju ugovora o kreditu. To je, prema prijavi, Jurčiću, koji se nalazio na čelu banke, omogućilo prividno legalno zaključivanje navedenih ugovora o kreditima. Direktor marketinga i korporativnih komunikacija Hypo banke Petar Stefanović potvrdio je za “Dnevni avaz” da je ova banka pokrenula aktivnosti radi namirenja dugovanja Lijanovića koja iznose skoro 64 milijuna KM. On je, međutim, naglasio da se u ovom procesu suočavaju i s određenim poteškoćama, s obzirom na to da se na prodajama javljaju čak i fiktivni kupci koji time odugovlače cijeli ovaj proces.

- Mi ćemo nastaviti s ovim procesom kako bismo namirili dugovanja koja su napravljena prema Hypo banci, kazao je Stefanović. “Istina je da Hypo banka plijeni imovinu Lijanovića d.o.o, ali to nije ništa novo. Mi dijelimo sudbinu velikog broja građana Federacije BiH koji su zbog loših ekonomskih politika dovedeni do toga da ostanu bez dijela, ili bez cijele imovine”, izjavio je jučer suvlasnik tog poduzeća i dopremijer Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović. On je, komentirajući napise u medijima gdje se navodi da Hypo banka plijeni imovinu Lijanovića, kazao kako nije istina da je bilo “loših kredita” grupaciji Lijanović od Hypo banke te da Lijanovići nisu profitirali iz bilo kojih kredita. “Svi krediti su bili u dobroj mjeri za dobar posao, ali, nažalost, zbog pogrešnih odluka Hypo banke za brzo povlačenje s tržišta i političke konkurencije koja zloupotrebljava institucije, nanesena je šteta Lijanovićima. Zbog toga je došlo do ove situacije”, kazao je Ivanković Lijanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?