Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a Herceg Bosne

HVO je imao povijesnu ulogu u očuvanju Hrvata i BiH

08.04.2022.
u 17:08

HVO je i danas podsjetnik na mir i stabilnost u BiH i regiji. Njegov sjaj i predanost prema hrvatskom narodu ne smiju i ne trebaju izblijedjeti, tvrdi Tomić

Cijeloga se tjedna u sve 43 općine gdje je djelovalo Hrvatsko vijeće obrane (HVO) u Bosni i Hercegovini obilježava 30. godišnjica utemeljenja ove oružane sile Hrvata. Prigoda je to, prije svega, za podsjetiti na branitelje koji su dali svoje živote za obranu domova. HVO je danas dio Oružanih snaga BiH. Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Herceg Bosne Nikica Tomić ističe za Večernji list BiH kako su nekadašnji branitelji ostali ponosni na ulogu HVO-a.

Večernji list: Što za vas znači HVO, gledate li danas na njega drukčije u odnosu na vrijeme prije 30 godina?

- HVO je i danas podsjetnik na mir i stabilnost u BiH i regiji. Njegov sjaj i predanost prema hrvatskom narodu ne smiju i ne trebaju izblijedjeti. Ponosni smo što smo bili i jesmo dio svega što se dogodilo tijekom povijesti, a to je nametnuti nam rat. Dragovoljci su bili prvi koji su se samoorganizirali i uputili na stanje u tom vremenu. Danas, nakon 30 godina, ne samo da se sjećamo imena i spomena već i svih branitelja koji su dali doprinos u obrani BiH, poginulih, ali i živih branitelja.

Večernji list: Kakva je povijesna uloga HVO-a u kontekstu očuvanja Hrvata te Bosne i Hercegovine?

- Uloga HVO-a u očuvanju BiH je povijesna s razlogom jer, kako rekoh, HVO je stao prvi u obranu BiH preko dragovoljaca. Iz njih je nastao i HVO, a i poznato je kako je HVO u završnim operacijama s Hrvatskom vojskom i oslobodio najveći dio BiH. Tada, 1995. godine, Armija je bila iznemogla i oslabljena, bez nekog velikog morala i logistike.

Večernji list: Koje su najveće i najznačajnije pobjede koje je izvojevao HVO?

- HVO je izvojevao povijesne bitke i pobjede. Sjetimo se kupreške bojišnice, oslobođenja Kupresa, gdje ćemo 10. travnja to i proslaviti. Sjetimo se oslobođenja Jajca i drugih gradova oko njega..., bitke “Maestral”, “Južni potez”, kao i sudjelovanja HVO-a u operaciji “Oluja” kojom je oslobođen i Bihać. Bili su to uistinu dani ponosa i slave.

Večernji list: Hrvatsko-bošnjački rat pretvorio je u neprijatelje bivše saveznike. Tko je za njega odgovoran, kakva je uloga HVO-a?

- Hrvatsko-bošnjački rat nastao je zbog pohlepe tadašnjeg vodstva bošnjačkog naroda, gdje je došlo do neprijateljstva i krvavih sukoba. HVO je vodio obrambeni rat te, kako je poznato, HVO je bio u enklavama u okruženju u središnjoj Bosni, gdje ga je žestoko napadala Armija, dojučerašnji saveznik, u to vrijeme isključivo radi osvajanja teritorija i progona hrvatskoga naroda. No i danas se struka čudi kako je bilo moguće obraniti se. Ali jesmo. Isključivi krivac je tadašnje političko rukovodstvo iz Sarajeva na čelu s Alijom Izetbegovićem.

Večernji list: Jeste li zadovoljni kako se HVO prikazuje u institucionalnoj memoriji Hrvata, školama, medijima, na manifestacijama?

- Nismo zadovoljni kako se institucionalno održava memorija Hrvata u školama, medijima i na manifestacijama. HVO se vrlo rijetko spominje javno u obrazovanju, knjigama i pisanim djelima. Moramo to ispraviti. Samo treba pogledati čitanke kod drugih i prepisati zadaću jer oni svoje veličaju, a druge optužuju.

Večernji list: Tijekom Domovinskog rata bilo je snažno izraženo jedinstvo Hrvata iz Posavine, Žepča i Usore, središnje Bosne, Hercegovine, Hrvatske. Živi li to jedinstvo i danas?

- Mi danas 30. obljetnicu HVO-a želimo prikazati u visokom sjaju, kroz jedinstvo i zajedništvo uputiti poruke i poštovanje. U ratu je jedinstvo Hrvata bilo neprikosnoveno - od Posavine do Neuma. Nažalost, danas to jedinstvo i sloga nisu kao što su bili u ratu.

Hrvati, Herceg Bosna i HVO su među najzaslužnijima za opstanak BiH, no danas su snažno na udaru, karakterizira ih se kao zločinačke, UZP-ovske. Zašto bošnjačka politika i mediji tako “hrane” svoju javnost i što je zapravo istina?

- Pitanje Herceg Bosne odgovor je na obranu BiH, gdje je HVO najzaslužniji. Nažalost, hrvatski narod proglašava se krivcem te je u BiH najlošije prošao. Stalno smo na udaru optužbi uz isticanje UZP-a. Sarajevski mediji izokreću istinu i stalno pogrešno “hrane” svoju javnost, a istina je drugačija. Samo istinom možemo izgraditi bolju BiH za sve nas koji živimo u njoj. I konačno se treba posvetiti ekonomiji te pravdi za sve kako bismo zaustavili i odlazak mladih školovanih ljudi iz BiH. Nekima je bitno samo puštati lažne informacije i upućivati opasne strelice kako bi prošli na izborima dobro, a uz njih kao da ne postoje drugi koji razmišljaju drugačije. Da se riješe osnovna pitanja u Federaciji BiH. A to je Izborni zakon i uspostava pravednih odnosa. Bilo bi mnogo lakše i bolje bi se živjelo, a zemlja bi imala perspektivu uz ulazak u EU i NATO.

Kompletan intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

 

Ključne riječi

Komentara 2

ER
EroK
02:44 09.04.2022.

HVO je imao povijesnu ulogu u očuvanju Hrvata i BiH i to je sada viđeno i potvrđeno! Neka pati, koga smeta, ... !

Avatar Jero
Jero
17:28 08.04.2022.

HVO-UZP, pametnom dosta.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije