Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Humačka Frama ove godine slavi 25 godina

18. veljače 2017. u 10:00 0 komentara 103 prikaza

Frama ljubuške župe Humac najstarija je Frama u Bosni i Hercegovini. Osnovao ju je fra Mladen Vukšić 1992. godine i u ovoj godini proslavlja svoj srebrni jubilej, 25. obljetnicu postojanja. Tim povodom u staroj samostanskoj crkvi sv. Ante na Humcu održana je “Večer Frame”, prigodni program koji je uvršten u program obilježavanja i slavlja Dana općine Ljubuški. Prelijepo povijesno zdanje stare crkve bilo je ispunjeno mladim Framašima, a nazočni su bili i humački gvardijan i župnik, fra Dario Dodig i fra Ljubo Kurtović te čelnici općine Ljubuški, općinski načelnik Nevenko Barbarić i predsjednik Općinskoga vijeća Tihomir Kvesić.

Središnja proslava bit će 10. lipnja, a ovaj susret upriličen je kako bi se napravio presjek dosadašnjeg djelovanja i najavio sadržaj programa glavne proslave 25. obljetnice djelovanja humačke Frame. Framaše je pozdravio gvardijan fra Dario, zazvao na njih Božji blagoslov i u duhu gesla, tj. riječi sv. Franje, koje su odabrali “Gospodin mi dade braću”, izrazio radost i zadovoljstvo što su priredili framašku večer, uime samostanske i župne zajednice čestitao im jubilej, zahvalio im za sav trud i rezultate u proteklih 25 godina i obećao potporu u daljnjem radu. Mladi voditelji Petra Primorac i Filip Grgić iznijeli su osnovne značajke Frame, crtice iz života sv. Franje, nastanak Frame na Humcu, djelovanje, sekcije, imena fratara pomoćnika (asistenata) koji su je usmjeravali i vodili...

Potom im se obratila sadašnja predsjednica Ana Marija Nuić, predstavila rukovodstvo njihova framaškoga bratstva i ukratko iznijela ono što se trenutačno radi.

Rekla je da njihova Frama ove godine ima 147 članova, govorila o susretima, sekcijama, sadržaju i načinu rada...

Potom je prikazan kratki film “Frama Humac 20” u kojem su svoja iskustva iz Frame iznosili bivši i nekoliko sadašnjih framaša, govorili su osnivač Frame fra Mlade Vukšić i fratri pomoćnici koji su s njima radili u proteklih 25 godina. Potom je sadašnji pomoćnik fra Marin Karačić iznio program središnje proslave 10. lipnja. “Večer Frame” uljepšali su svojom svirkom i pjevanjem duhovnih pjesama dueti: Sara Mihaela Dedić i Drago Jelić, Petra Mijatović i Silvije Nuić te Viktorija Herceg i Petar Tomić. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.