NASILJE NAD MOSTAROM

Huligani zapalili zgrade Vlade HNŽ, Gradsku vijećnicu, HDZ-a BiH, SDA, privatnu imovinu...

Mostar
Foto: Večernji list
1/2
08.02.2014.
u 10:30

Nakon što je pola sata oko 2000 prosvjednika glasno negodovalo ispred zgrade županijske Vlade, započeli su bacati kamenje razbijajući prozore i razvaljivati ulazna vrata koja su bila zaključana, svi vladini dužnosnici odavno su iz nje otišli

Val nasilja prelio se tijekom popodneva jučer i u Mostaru gdje su gorjeli vladini objekti. Huligani su zapalili zgrade Vlade HNŽ-a, Gradske vijećnice, Skupštine, HDZ-a BiH, SDA, privatnu imovinu u Mostaru. Jučer poslijepodne plameni jezici koji su se nekoliko desetaka metara izvijali u zrak gutali su zgradu županije Vlade HNŽ-a u Mostaru. Zapalili su je prosvjednici što su se sat ranije okupili na središnjem gradskom trgu te su došli do županijskih institucija. Na središnjem gradskom Španjolskom trgu koji je izgrađen kao simbol mira dva dijela podijeljenoga grada, prosvjednici koji su uglavnom došli iz istočnog većinskog bošnjačkog dijela grada, uzvikivali su poruke “Ovo je Mostar” i “Ovo je Bosna”. Nakon kraćeg zadržavanja, krenuli su prema zgradi županijske Vlade ispred koje je bio mali broj policajaca pozornika.

Nakon što je pola sata oko 2000 prosvjednika glasno negodovalo ispred zgrade županijske Vlade, započeli su bacati kamenje razbijajući prozore i razvaljivati ulazna vrata koja su bila zaključana, svi vladini dužnosnici odavno su iz nje otišli. Policija koja osigurava objekte sve je mirno promatrala, kao i pripadnici specijalne policije koji su 50-ak metara bili dalje od mjesta prosvjeda. Oko 17 sati nekoliko prosvjednika je ušlo u zgradu i zapalilo objekt Vlade što je glasno pozdravila okupljena masa. Uzvikivali su: “Ovo je Bosna” i “Izlazite van”. U jednome trenutku je nekoliko mladića izvadilo hrvatsku zastavu ispred županijske Vlade nakon čega je između okupljenih prosvjednika došlo do manjeg sukoba. S drugog i trećeg kata zgrade prosvjednici koji su ušli u zgradu izbacivali su papire. Nakon toga prosvjednici su bez ikakvih problema i protivljenja nastavili spiralu nasilja po gradu. S maskama i šalovima na glavama prosvjednici su nakon toga ušli u zgradu Gradskog vijeća razbivši ulazna vrata i prozore. Nakon toga ubacili su nekoliko Molotovljevih koktela koji su zapalili i Gradsku vijećnicu koja je prije nekoliko godina obnovljena i sredstvima hrvatske Vlade. No, ni tu nisu stali te su oko 18 sati otišli do zgrade Gradske uprave te je također potpalili. Huligani su prevrtali i privatna vozila, uništavali ih. Diljem Mostara u predvečernjim satima širio se miris paljevine, prizori nasilja. Premijer Vlade HNŽ-a Denis Lasić kazao je da je Mostar u cijeloj ovoj situaciji iskorišten. Ističe kako, prema njegovom mišljenu, iza svega stoji politika, jer je očito da se bira koji će objekti biti zapaljeni, a koji ne. “Tvrdim da je sve ovo proizišlo iz određenih krugova da ne kažem nacionalnih”, kazao je premijer Lasić.

Naglasio je da se na ovakav način ugrožava imovina svih građana. Lasić je dodao kako nije očekivao da će se demonstracije dogoditi jer se ovdje ne radi o prosvjedima i prenijeti u Mostar, kao ni da će sve otići toliko daleko koliko je otišlo. “Smatram da su županije posljednja adresa za ovo što priosvjednici diljem BiH traže, jer smo mi najmanje krivi za situaciju koja je nastala u FBiH”, kaže Lasić. Istakao je i kako će podnijeti ostavku na mjesto premijera Vlade HNŽ-a ako će to riješiti probleme. 

Ključne riječi

Komentara 7

BI
bicetreci
11:30 08.02.2014.

iz istoćnog dosli i popalili zgrade koje ce opet narod morat popravljat sve pohapsiti i na dugogodisnju robiju..

AA
aabbcc
19:46 08.02.2014.

Huligani zapalili.......__________ a kako se zovu oni sto su to isto zapalili 90-tih Godina ?

1H
1hrvatska2
13:38 09.02.2014.

Vec vidjeno krajem 80-tih dirigirano dogadjanje naroda tzv.Antibirokratska ili Yogurt revolucija.Akteri su se promjenili,vrijeme se promjenilo,ideja ista,scenario slican.Izgleda da je Slobo bio dobar ucitelj.a Lagundjija(I ostali) dobar ucenik.Nema parola Rada=posla,kruha,slobode,jednakosti itd. Slobo je govorio gdje ima Srba to je Srbija,oviovi vicu ovo je Bosna,Bosna bosancima,(sto cete sa onoma koji nisu bosanci).Koja je razlika izmedju Slobe i ovih.U Yugi Srbi uvijek ugrozeni,sada u BiH bosancci ugrozeni,(nemaju TV kanal,nemaju svoj jezik.nemaju kulturu,uvijek ih preglasavaju,nemaju nikakvi prava itd.siromahi).Sto sve na ove nepravde bosancima mogu reci BiH - Hrvati?Najbolje bi bilo da se zamjene u pozicijama,mozda bi onda sve bilo OK. Prozirno i vec vidjeno!Pale Zupanijske i Federalne ustanove to im netreba.Njima treba ni manje ni vise nego Unitarna i Centralisticka Bosna!Masala! Hrvati Veliki Oprez nemojte nasjesti na ove provokacije i podmetanja!Vrijeme radi za istinu,pravdu i slobodu.Tiha Rijeka brege valja,vakat zito vrse! Vidjeli ste kako je EU Rezolucija o BiH pokrenula i uzgala vatru!Puno hvala gospDavor Ivo Stier na vasoj pomoci.Uvijek dobro dosao medju BiH Hrvate! Svima koji su htjeli i zeljeli vidjeti sada znaju da nije bosancima do ravnopravnosti i suzivota.Za njih nema drugih i drugaciji.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije