Ove subote u Mostaru se održava XI. zasjedanje HNS-a BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković dolazi na zasjedanje HNS-a, podrška europskoj BiH

storyeditor/2023-01-24/PXL_200123_97872935.jpg
03.02.2023.
u 21:50

Plenkovićev dolazak svakako treba promatrati i kroz nastavak kontinuirane potpore Bosni i Hercegovini, a koja će zbog europskog puta BiH biti još snažnija

Zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS), 11. po redu, koje će se održati sutra u Mostaru, okupit će sve društveno-političke predstavnike hrvatskog naroda sa svih razina u Bosni i Hercegovini, a događaj će uveličati i hrvatski premijer Andrej Plenković, piše Večernji list BiH.

Hrvatski premijer, kako doznaje Fena, stići će na zasjedanje HNS-a, krovne organizacije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, koje će se održati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. S obzirom na značaj HNS-a BiH u kontekstu osnaživanja političke pozicije hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, kao i zalaganje za provedbu ustavnog načela legitimnog političkog predstavljanja na svim razinama, dolazak hrvatskog premijera treba promatrati i u kontekstu potvrde potpore koju Hrvatska daje kada je riječ o poštivanju ustavnog načela konstitutivnosti naroda.

Republika Hrvatska konstantno poziva domaće političke predstavnike u Bosni i Hercegovini na dogovor kojim će se osigurati puno poštivanje navedenog načela, odnosno stvarne jednakopravnosti svakog od triju naroda, a očekivanja su kako će slične poruke biti upućene i ove subote. Svakako je Hrvatska i ključni vanjskopolitički partner Bosni i Hercegovini, osobito na njezinu europskom putu, a slijedom toga Hrvati u BiH mogu biti i svojevrsni most prema Uniji, element koji će osigurati Bosni i Hercegovini snažnije pozicioniranje i brži napredak prema punopravnom članstvu.

Hrvatski narodni sabor upravo se kroz navedenu tematiku postavlja kao tijelo koje u svojem fokusu ima inzistiranje na europskim vrijednostima i što bržem ustroju učinkovitih vlasti na svim razinama koje će u fokusu imati integracijske procese. Nešto slično vidjeli smo i nedavno prilikom ustroja novog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koje čine HDZ, stranke "šestorke" i SNSD, a koje u svojem fokusu ima nekoliko reformskih zadataka uobličenih kroz programsku koaliciju, pri čemu je važan dio upravo integracijski proces BiH.

Plenkovićev dolazak svakako treba promatrati i kroz nastavak kontinuirane potpore Bosni i Hercegovini, a koja će zbog europskog puta BiH biti još snažnija. Očekuje se da će HNS BiH na subotnjem zasjedanju usvojiti deklaraciju te da će razmatrati Demografsku strategiju Hrvata u BiH te pravilnik o odlikovanju i priznanjima HNS-a BiH. Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine održat će 42. sjednicu Predsjedništva HNS-a BiH danas. Sjednica će se održati u Domu HDZ-a BiH u Mostaru s početkom u 11 sati. Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH na sjednici će uraditi završne aktivnosti i pripreme vezane uz 11. zasjedanje HNS-a BiH.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije