Davor Štern

Naftni stručnjak: Cijene goriva mogle bi doći i do 5 KM po litri

gorivo
05.05.2022.
u 08:25

- Ne bih isključio cijenu od 15 do 20 kuna po litri - rekao je Štern

Energetski konzultant i bivši ministar gospodarstva RH Davor Štern komentirao je za Dnevnik Nove TV novi paket sankcija Rusiji među kojima je i postupno uvođenje zabrane uvoza ruske nafte i naftnih prerađevina te kako će se to odraziti na Hrvatsku . 

Na pitanje koliko Hrvatska ovisi o ruskoj nafti, Štern kaže da trenutno ne ovisi puno. 

- Naftu za Hrvatsku kupuje MOL, ne znam točno koliki je omjer kupovine ruske nafte i nafte iz Azerbajdžana, ali smo uvijek ovisili o određenoj količini ruske nafte koja je dolazila morskim putem u Omišalj - rekao je. 

Ukoliko će Mađarska i Slovačka biti izuzete od sankcija, jer je MOL vlasnik rafinerije u te dvije zemlje, Štern objašnjava kako je onda sretna okolnost što je Hrvatska u okviru MOL-ove grupe. 

- Derivati iz te dvije zemlje će dolaziti u Hrvatsku bez obzira na ograničenja - objasnio je. 

No, ukoliko će te zemlje biti izložene sankcijama na rusku naftu, one će morati uvoziti naftu preko Omišlja, objašnjava. 

- Tu će zaraditi JANAF, ali će cijene nafte i derivata biti visoka. Jedina je nada da će i jednoga i drugoga biti - rekao je. 

Na pitanje kolika bi u tom slučaju mogla biti cijena goriva, Štern kaže kako je o tome teško govoriti. Ipak, tvrdi kako bi cijena nafte mogla porasti od 130 ili 140 dolara po barelu. 

- Ne bih isključio cijenu od 15 do 20 kuna po litri - dodao je. A to bi iznosilo oko 4 do 5 KM. 

Štern navodi i da, ako će udarac Europe i sankcija na rusku naftu dovesti do toga da će nafte nestati, teško je da će se nedostatak moći nadomjestiti. 

- Ostali proizvođači, zemlje OPEC-a, pogotovo Venezuela koji je veliki izvoznik, su prijatelji Rusije i teško da će povećati proizvodnju. Rusija ima i druge načine izvoza nafte jer to nisu sankcije Ujedinjenih naroda, nego samo Europe - objasnio je. 

- Indija, Kina, ostale zemlje Dalekog istoka i dalje mogu kupovati rusku naftu bez obzira na sankcije. Indija je već najavila da će kupovati rusku naftu s diskontom od 30 do 35 dolara po barelu, njima to naftu čini jako jeftinom - dodao je. 

Štern tvrdi kako je sreća za Hrvatsku što ima riječku rafineriju. 

- Ja se nadam da je ona u punom pogonu jer je bila zatvorena nekoliko mjeseci, a Sisak je već dugo zatvoren - rekao je i dodao kako je jedan od glavnih elemenata sigurnosti opskrbe u Hrvatskoj taj da riječka rafinerija radi, a ona, obzirom da je na moru, može dobiti bilo kakvu naftu. 

- Jasno, ta nafta mora biti primjerena tehnološkom procesu rafinerije - objasnio je. 

Štern očekuje kako će cijene u ovakvoj situaciji porasti. 

- Ako se to ne dogodi, to će za mene biti ugodna vijest i bit ću u krivu, ali bit će mi drago da sam u krivu - zaključio je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?