Završen "carinski rat"

Hrvatska vraća staru cijenu uvozne pristojbe za voće i povrće

10.08.2017.
u 15:03

 Pristojbe za uvoz voća i povrća u Republiku Hrvatsku ponovo su 90 kuna, odnosno 12 eura, potvrdio je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomski odnosa BiH Mirko Šarović na konferenciji za medije.

- Nakon jutrošnjih, posljednjih, konsultacija obaviješteni smo da je odluka donesena - istaknuo je Šarović. 

Rekao je da je ovo najbolja opcija koja se mogla dogoditi i da je odluka službena, a da će u Službenim novinama Hrvatske izaći sutra, od kada će biti i na snazi.

Naglasio je da je pobijedilo strpljenje.

Hrvatska je vratila stari Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrtvatskoj.

Ta država je bila uvela pravilnik prema kojem su uvozne pristojbe trećim zemljama povećane s 12 na 270 eura, zbog čega su bh. proizvođači i izvoznici tražili uvođenje kontramjera ili ukidanje novih, a takav pravilnik je obuhvatao kontrolu trešanja, višanja, malina, kupina, ribizli, borovnica, brusnica, aronije, lubenica, dinja, tikvica, krastavaca, patlidžana, kupusa, kelja, karfiola, luka, prase, mrkve i celera korjenaša.

I srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić danas je potvrdio da je "carinski rat" zemalja regije s Hrvatskom završen.

- Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić me je obavijestio da će Hrvatska vratiti pravilnik na staro. To je za nas zadovoljavajuće, ali nema mjesta trijumfalizmu, niti tome da netko proglašava pobjedu i poraz - rekao je Ljajić novinarima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije