u zajedničkoj izjavi

Hrvatska podržala snage SAD-a i Velike Britanije koje napadaju mete povezane s Hutima

24.01.2024.
u 07:19

Hrvatska je, prvi puta, u zajedničkoj izjavi podržala snage SAD-a i Velike Britanije, koji - uz dosadašnju potporu Australije, Bahraina, Kanade i Nizozemske - napadaju mete povezane s Hutima u Jemenu. U utorak su američke i britanske snage drugi put udarile na Hute, skupine koju podupire Iran, a koja od kraja prošle godine gađa međunarodne brodove u Crvenom moru. Napadi su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa. Prvi napad na Hute izveden je odmah nakon ponoći 12. siječnja. Hrvatska, s ostalim državama potpisnicama zajedničke izjave, osuđuje napade Huta na brodove i traži da oni prestanu, te osuđuje i opskrbljivače oružja koji ga doturaju toj skupini.

- Kao odgovor na kontinuirane nezakonite i bezobzirne napade Huta na plovila koja prolaze Crvenim morem i okolnim plovnim putovima, oružane snage Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, izvele su dodatne napade na osam ciljeva u područja Jemena pod kontrolom Hutija, u skladu s inherentnim pravom na individualnu i kolektivnu samoobranu i u skladu s Poveljom UN-a. Ovi udari su osmišljeni kako bi poremetili i degradirali sposobnost Huta da nastave s napadima na globalnu trgovinu i nedužne pomorce iz cijelog svijeta, a pritom izbjegavaju eskalaciju - kaže se u zajedničkoj izjavi koju potpisuje Hrvatska, a koji je objavila Bijela kuća. Uz Hrvatsku svoj potpis na izjavu stavile su i Albanija, Australija, Bahrein, Kanada, Češka, Danska, Estonija, Njemačka, Gvineja Bisau, Mađarska, Italija, Kenija, Latvija, Litva, Crna Gora, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Republika Koreja, Rumunjska te Ujedinjena Kraljevina i Sjedinjene Države.

- Više od trideset napada koje su Houthi pokrenuli na komercijalna i druga plovila od sredine studenog predstavljaju prijetnju svim zemljama koje se oslanjaju na međunarodni pomorski promet. Osuđujemo ove napade i tražimo njihov kraj. Također naglašavamo da oni koji Hute opskrbljuju oružjem za izvođenje ovih napada krše Rezoluciju 2216 Vijeća sigurnosti UN-a i međunarodno pravo. Međunarodni odgovor 22. siječnja na kontinuirane napade Huta pokazao je zajedničku odlučnost da se zadrže plovidbena prava i slobode, te obrane životi pomoraca od nezakonitih i neopravdanih napada - zaključuje se u zajedničkoj izjavi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije