U Orašju svečano u povodu otvaranja Konzulata, događaj okupio vrh vlasti BiH i RH

Hrvatska otvaranjem Konzulata šalje i jasnu poruku brige za europsku BiH, kao i hrvatski narod

10.07.2023.
u 09:27

Plenković je naglasio kako je Hrvatska prijatelj, susjed i najveći zagovornik europskog puta BiH. Čović je uputio na značaj zajedništva u stabilizaciji odnosa unutar BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto jučer su u Orašju svečano otvorili Konzulat Republike Hrvatske, ukupno sedmi konzularni odjel susjedne nam zemlje u BiH, a koji će pokrivati veliki dio sjevera BiH te koji će olakšati velikom broju Hrvata dostupnost svih potrebnih usluga, piše Večernji list BiH. Na svečanom događaju bili su i ministri iz obiju zemalja, kao i članovi Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a BiH koje je predvodio predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH te dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović.

Investicije

Plenković je tom prilikom naglasio kako je riječ o posvećenosti ne samo u pružanju diplomatskih usluga koje će trebati svima, a poglavito Hrvatima iz BiH kao konstitutivnom narodu, nego je to simbol želje za unaprjeđivanjem daljnjih i političkih i gospodarskih odnosa. Uputio je pritom na činjenicu da je prošle godine vanjskotrgovinska razmjena iznosila čak 4 milijarde eura, a to pokazuje koliko smo važni trgovinski partneri. Također je uputio na činjenicu da je iznos investicija iz Hrvatske u BiH dosegao 1,3 milijarde eura. Najavivši kako će Hrvatska iduće godine biti zemlja partner na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, Plenković je uputio i poruke potpore BiH na njezinu daljnjem reformskom putu.

- Želimo da BiH u reformskim naporima koje poduzima Vijeće ministara predvođeno Borjanom Krišto što brže ostvari ključne rezultate kako bi, nakon stjecanja statusa kandidata, što smo snažno podržali, bila u poziciji početi pregovore o pristupu - naglasio je Plenković. Dodao je i kako je podrška samo dio onoga što je snažna kontinuirana odgovorna politika Hrvatske, odnosno Vlade koju predvodi sedam godina. Odnosno, Hrvatska je prijatelj, partner i najsnažniji zagovornik BiH u Europskoj uniji. Otvaranje Konzulata je i važna politička poruka pozornosti koju Hrvatska pridaje BiH, Posavini, Orašju i svim drugim gradovima te mjestima u konzularnom području.

- Time se signalizira skrb hrvatske države, prije svega, svima koji će trebati bilo koju konzularnu uslugu, a isto tako i svima šaljemo poruku brige o Hrvatima kao konstitutivnom narodu u BiH - naglasio je Plenković. Pritom je naveo i kako je ovo samo dio mozaika odnosa dviju zemalja, partnerstava i međusobnog poštivanja. Još je jednom jasno poručio kako je Hrvatska prijatelj, susjed i najveći zagovornik europskog puta BiH, podupiratelj reformskog napora, zemlja koja želi unaprijediti gospodarsku suradnju, investicije te doprinijeti stabilnosti i cjelovitosti BiH, potpori svim narodima i građanima.

Čović je u obraćanju poručio kako je namjera prepoznati sve projekte kojima možemo promijeniti ambijent.

- Vi koji ste iz Posavine, iz Orašja, znate vrlo dobro kako je izgledala naša Posavina prije 20 godina. Vjerujem da to zaslužuje jednu posebnu pozornost i veliku zahvalu za sve ljudima koji su cijelo vrijeme uz nas. Od najviše razine Sveučilišta u Mostaru, Kazališta, Sveučilišne kliničke bolnice, bezbroj infrastrukturnih i drugih projekata koji pomažu da ljudi ostaju i žive ovdje - naglasio je Čović. Također je jasno poručio koliko je značajno zajedništvo.

- Uvjeren sam da nam zajedništvo koje gradimo daje snagu da postanemo ključni stabilizirajući element svih odnosa u Bosni i Hercegovini. Upravo načinom na koji radimo s vlastima RH vjerujemo kako možemo osigurati euroatlantsku i svaku drugu stabilnost - poruka je koju je izrekao. Predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto navela je kako je riječ o iznimnom i velikom događaju, ponajprije za odnose Republike Hrvatske i Bosne Hercegovine, a na poseban način i za mještane Posavske županije, odnosno Bosanske Posavine, koji će koristiti usluge Konzulata. Sada se, dodala je, otvara mogućnost za brže i jednostavnije ostvarivanje konzularnih usluga.

- Međutim, mi nikako kao politički predstavnici ne smijemo to promatrati samo kroz izdavanje određenih dokumenata, već kroz razvijanje i učvršćivanje naših odnosa, suradnje i na kulturnom, a napose na gospodarskom planu, a što je u interesu kako svih nas koji živimo u Bosni i Hercegovini tako i Republike Hrvatske kao članice Europske unije kojoj težimo - izjavila je Krišto. Pritom je naglasila i kako BiH i Hrvatske gaje posebne zajedničke vrijednosti, od povijesti do kulture i gospodarskih odnosa, izrazivši nadu kako će otvaranje i ovog Konzulata doprinijeti učvršćivanju odnosa i razvoju ekonomske suradnje. Nazočnima se obratio i ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman naglasivši kako je ovime potvrđena opredijeljenost o jačanju svekolikih odnosa s BiH. Zahvalio je vlastima u BiH na suradnji i provedbi nužnih procedura u procesu uspostave Konzulata, a osobito lokalnoj vlasti na čelu s predsjednikom Vlade Posavske županije Đurom Topićem. Grlić Radman osvrnuo se i na odnose s BiH u ovoj godini, a poglavito u svjetlu posjeta visokih dužnosnika i zajedničke sjednice izvršnih vlasti dviju država, potvrdivši kako se nastavlja rad na jačanju gospodarskih odnosa, uz prometnu i energetsku povezanost, kao i projektima prekogranične suradnje. Suradnja i ulaganje u projekte kontinuirano rastu, a u 2022. BiH je bila najveći primatelj hrvatske bilateralne pomoći s više od 40 provedenih programa u vrijednosti od 16,7 milijuna eura. Hrvatska Vlada je kroz programe Središnjeg državnog ureda financirala ili sufinancirala, dodao je, niz projekata na području Orašja i Posavske županije, od obnove Samostana Tolisa, preko izgradnje Doma zdravlja pa do podrške poljoprivredi i braniteljskoj populaciji. Ministarstvo je, podsjetio je, s Izraelskom agencijom za razvojnu suradnju u 2021. provelo projekt poljoprivrednog razvoja s trima županijama u BiH, uključujući i Posavsku.

Hrvatska, naglasio je, podržava BiH te je iskreni zagovornik europskog puta, cjelovite i suverene BiH, a poručio je i kako su povjerenje i tolerancija jedina formula za suživot, ostanak i opstanak triju jednakopravnih konstitutivnih naroda i ostalih građana u BiH. Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković naveo je kako su istinski opredijeljeni za još kvalitetniju suradnju dviju dobrosusjedskih zemalja, kao i da iskoristimo prilike koje se pružaju u zajedničkom interesu. Zahvalio je Vladi RH na potpori pruženoj prilikom dobivanja statusa kandidata.

Raste potpora

Od kada je Plenković na čelu Vlade, kontinuirano raste i financijska potpora projektima u BiH. Uz kontinuiranu potporu u tom kontekstu, Hrvatska aktivno lobira za realizaciju što većeg broja programa iz područja prekogranične suradnje na koje se mogu prijaviti općine i gradovi s obiju strana granice, a u cilju gospodarskog ojačavanja velikog broja lokalnih zajednica, otvaranja novih radnih mjesta, pokretanja novih poslova, zadržavanja stanovništva na svojim ognjištima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?