Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar potvrdio odlične odnose

Hrvatska najvažniji partner SAD-a na Balkanu i prema BiH

Gabriel Escobar
Foto: Julia Nikhinson - CNP/NEWSCOM
24.09.2023.
u 21:00

- Mislim da su za ono što se događa u BiH, prije svega, odgovorni mjesni vođe. Stalno pozivamo sve vođe Bosne i Hercegovine da poštuju Daytonski mirovni sporazum, da poštuju njegove strukture, uključujući i visokoga predstavnika, te da zajednički rade kako bi BiH krenula prema Europskoj uniji - dodao je Escobar

- Prvo želim reći da odnos SAD-a i Hrvatske nikada nije bio jači. Često vodimo rasprave o svemu. U tim raspravama uvijek želimo ojačati suradnju i dijeljenje informacija. Ne znam detalje optužbi, ali želim reći da apsolutno vjerujemo u naše hrvatske partnere. Rekao je to posebni američki predstavnik za zapadni Balkan i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za ovaj dio svijeta Gabriel Escobar, čime je najizravnije odgovorio na upit oko pisma američkog kongresnika koji je kritizirao vlasti u Zagrebu zbog navodnih veza s ruskom državom, piše Večernji list BiH.

Escobar se u izlaganju dotaknuo i odnosa Zagreba prema Bosni i Hercegovini, navodeći kako je pak ključna odgovornost na lokalnim stranama u zemlji te je poručio kako nije slušao govor Željka Komšića u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Što pak samo po sebi govori što o Komšiću misle u američkoj administraciji. Na konkretan upit o stalnim prijeporima u Bosni i Hercegovini, Escobar je bio jasan o tome tko je krivac.

Na domaćim snagama

- Mislim da su za ono što se događa u BiH, prije svega, odgovorni mjesni vođe. Stalno pozivamo sve vođe Bosne i Hercegovine da poštuju Daytonski mirovni sporazum, da poštuju njegove strukture, uključujući i visokoga predstavnika, te da zajednički rade kako bi BiH krenula prema Europskoj uniji - dodao je on. U kontekstu nastavka jačanja suradnje s Hrvatskom, ali i prema BiH, odnosno ovdašnjim Hrvatima, dobra je vijest da je potvrđeno imenovanje nove američke veleposlanice Nathalie Rayes u Senatu. Na saslušanju pred Vanjskopolitičkim odborom ona je nedavno istaknula kako će nastojati potaknuti veze Zagreba i ovdašnjih Hrvata, posebice u smjeru ubrzavanja reformi. - Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Očito prema Okvirnom sporazumu iz Daytona, to je jedna zemlja s dvama entitetima i trima konstitutivnim narodima. Mogu potvrditi, ako budem potvrđena, radit ću s hrvatskom Vladom na angažiranju bosanskohercegovačkih Hrvata i njihovih suradnika kako bi podržali Vladine reforme. Ja bih bila poveznica između hrvatske Vlade i Hrvata iz BiH - rekla je Rayes. Za razliku pak od Komšića, koji je usporedio premijera Hrvatske Andreja Plenkovića s ruskim predsjednikom, u američkoj administraciji, na njegovu žalost, ne dijele takav stav. Dapače. Plenkovića se doživljava najvažnijim liderom u ovome dijelu svijeta koji aktivno radi na stabiliziranju stanja, a posebice u BiH, kojoj daje snažan poticaj za približavanje Europskoj uniji. O tome su u Zagrebu s Plenkovićem razgovarali predsjednik HDZ-a BiH i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. Uz euroatlantski put Bosne i Hercegovine, sugovornici su se dotaknuli aktualne političke situacije te izmjena izbornog zakonodavstva.

Potpora Plenkovića

Ovom prigodom dr. Čović je još jednom iskazao potpunu predanost ispunjavanju ključnih prioriteta kako bi Bosna i Hercegovina napravila snažan iskorak na europskom putu. Kazao je također kako su ovom pitanju posebno posvećeni predstavnici hrvatskoga naroda koji predvode EU i NATO put BiH, priopćeno je iz najveće stranke bosanskohercegovačkih Hrvata. Plenković je istaknuo snažnu potporu Hrvatske BiH, kazavši kako će se Republika Hrvatska, u duhu dobrog susjeda, nastaviti zalagati za što skorije otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom. Republika Hrvatska upravo na tome planu pravi najveći iskorak, lobirajući da se to i ostvari. Jedna od tema bila je i ravnopravnost hrvatskoga kao konstitutivnog naroda te je kazano kako je nužno provesti izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se puna ravnopravnost mogla istinski i ostvariti. Govorilo se i o gospodarskoj, ekonomskoj i sigurnosnoj suradnji, s posebnim naglaskom snažnijeg povezivanja dviju zemalja na svim poljima. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije