Ekonomija

Hrvatska i Bugarska najlošije ekonomije u EU, a BiH u regiji

17.06.2016.
u 08:00

Rumunjska je dostigla Hrvatsku po visini stvarne pojedinačne potrošnje njezinih građana. Kupovna moć i standard hrvatskih građana pali su na 58 posto prosječne kupovne moći u EU i samo je Bugarska lošija od Hrvatske. Objavio je to Eurostat koji tvrdi da je 2015. godine stvarna pojedinačna potrošnja po glavi stanovnika izražena u standardima kupovne moći varirala od 51 do 137 posto europskog prosjeka.

Najlošiji trojac čine Bugarska, Rumunjska i Hrvatska, a najbogatiji Luksemburg, Njemačka i Austrija. Većina ostalih tranzicijskih zemalja smanjila je zaostajanje, a Hrvatska je nazadovala izgubivši dva postotna boda. Danijel Nestić, istraživač Ekonomskog instituta iz Zagreba, objašnjava kako je “stvarna pojedinačna potrošnja” po svojoj ideji najbolji pokazatelj blagostanja stanovništva.

- Šokantno je da nas je Rumunjska sustigla. Postoje male metodološke ograde kod identificiranja usluga koje pojedinac koristi, no metoda je ista za sve. Kad se evidentira zaostajanje kakvo smo mi imali, moraju se upaliti svi alarmi, kaže Nestić. Čak su i bivše jugoslavenske republike ostvarile određenu konvergenciju, standard u Srbiji je na 45 posto prosjeka EU, Crnoj Gori 52, Makedoniji 40, a BiH 38 posto. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?