U prilog tomu svjedoči i sporazum o suradnji Nacionalnog parka Una s predstavnicima Ličko-senjske županije

Hrvatska i BiH zajedno štite srednji i gornji tok rijeke Une

16.04.2022.
u 17:20

U cilju izrade novog plana upravljanja područjem Nacionalnog parka "Una" u Bihaću je upriličena radionica pod nazivom "Izrada planskih dokumenata Nacionalnog parka Una". Način je ovo lakšeg upravljanja s posjetima, ali i poticanja uključivanja lokalne zajednice u zajedničku promociju zaštićenog područja.
Uprava ovog nacionalnog parka već godinama djeluje u smjeru dobre suradnje na svim razinama, a ne samo lokalnim. U prilog tomu svjedoči i sporazum o suradnji s predstavnicima Javne ustanove za zaštitu i očuvanje prirode Ličko-senjske županije u susjednoj Republici Hrvatskoj.

Turistički potencijal
Ogroman turistički potencijal nosi sa sobom i golemu odgovornost osobito Nacionalnom parku Una, koji zahvaljujući dobroj praksi baštini i dobre susjedske odnose s ustanovama u Republici Hrvatskoj čija je nadležnost zaštita prirode. Rezultat takve suradnje je i potpisan sporazum o zajedničkom djelovanju u cilju zaštite prirode, poglavito gornjeg tijeka rijeke Une.
- Ono što se tiče Une, jedan od ciljeva je okrenut u smjeru da se taj srednji tijek s hrvatske strane, koji za sad nema apsolutno nikakvu zaštitu, da se pronađe pripadajuća kategorija zaštite kako bi se priča o zaštiti zaokružila - kaže Tomislava Maratović Jurković, ravnateljica Ustanove za zaštitu prirode Ličko-senjske županije.
- Tema ovog sporazuma je zajednička suradnja, prijenos znanja i iskustava, zajednički nastup kroz projekte i projektne aplikacije na javne pozive potencijalnih donatora, ali isto tako krajnji cilj je povećanje i vidljivosti, ali dakako i rada na zaštiti i očuvanju prirode i okoliša, a posebno gornjeg tijeka rijeke Une - kaže Amarildo Mulić, ravnatelj Javnog poduzeća Nacionalni park "Una". Ovaj sporazum potpisan je u okviru cjelodnevne radionice pod nazivom "Izrada planskih dokumenata Nacionalnog parka Una". Ujedno, bila je ovo i prigoda da se zajedničkim djelovanjem pronađu rješenja koja će otkloniti nedostatke uočene na terenu i ovaj vid turizma u Unsko-sanskoj županiji podigne za stepenicu više.

Oduševljenje ljekobiljem
Radionica je izazvala i veliko zanimanje lokalnog stanovništva koje je razvojem Nacionalnog parka Una steklo mogućnosti za razvoj vlastitog poduzetništva i uspjeh kroz razne vidove zanimanja.
- Već dvadeset i tri godine bavimo se uslugama raftinga na prostoru Nacionalnog parka Una. Uvijek se odazivamo radionicama Nacionalnog parka Una. Uvijek smo u tim procedurama planiranja strategije razvoja Nacionalnog parka, tako da smo tu uključeni i volimo dati svoj doprinos - kaže Edin Redžić, rafting-skiper.
Asmir Behrem bavi se branjem ljekobilja isključivo u Nacionalnom parku Una.
- Turisti ne da su zainteresirani, oni su oduševljeni s tim načinom rada lokalnog stanovništva i vole vidjeti da se ljudi u nacionalnom parku bave baš s tom proizvodnjom i stvaranjem novih vrijednosti Nacionalnog parka - kaže Behrem. Bila je ovo prigoda da se još jednom prije izrade novog plana upravljanja Nacionalnim parkom istaknu sve prednosti i nedostaci na cjelokupnom području Nacionalnog parka kako bi se kroz raspravu i primjere tražila i konkretna rješenja. Zbog toga je USAID Turizam koji je uz Nacionalni park Una i organizator radionice za ovu priliku osigurao tehničku asistenciju dva uspješna konzultantska tima iz regije.
Una čini i veliki dio prirodne granice Hrvatske i BIH. Vrelo Une nalazi se u ličkom dijelu Zadarske županije, kod mjesta Donja Suvaja. Ukupna dužina Une je oko 212 km. Na izvoru je planinska rijeka, a kako ide prema ušću, postaje ravničarska rijeka. Ušće joj je u mjestu Jasenovcu, gdje se ulijeva u rijeku Savu.
Danas je Una dio velikog blaga prirodnog naslijeđa BiH, mjesto bogatog turističkog prometa i održavanja međunarodne manifestacije Una-Regata. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?