Dom naroda

Bošnjačka politika bira podobne predstavnike Hrvata

nikse
Foto: agencije
25.09.2014.
u 09:19

S obzirom na vrlo 'liberalne' zakonske uvjete nije nužno da osoba koja se bira jest Hrvat, već da se samo tako predstavi

Komplicirani sustav popunjavanja federalnog Doma naroda, a napose inženjering s izborom Hrvata iz županija gdje su manjina te da njihova volja nema nikakvog utjecaja, nepoznati su većini građana. No, većini Hrvata su poznate posljedice ove vlasti koja godinama zlorabi sustav bošnjačke dominacije kako bi izabrala izvršnu vlast i tako raspolagala s golemim resursima, proračunskim novcem, javnim poduzećima, upravama, agencijama koje ravnopravno plaćaju i Hrvati.
 
Problematične kvote
No, istodobno njihov većinski glas ne vrijedi kada trebaju izabrati predstavnike u vlasti. Po rezultatima ankete tek nešto bolje upućeni u zakonodavstvo i aktualna rješenja znaju u čemu je ‘kvaka’, ali ne i kako spriječili inženjering s Hrvatima koje nameću Bošnjaci. Ključ odgovora leži u popunjavanju gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Dom naroda FBiH bira se sukladno odredbama Izbornog zakona i Ustava iz županijskih skupština prema rezultatima popisa iz 1991. godine. Tamo se ukupno bira 17 izaslanika Hrvata, kao i Srba i Bošnjaka te sedam predstavnika manjina. Unaprijed određene kvote po kojima se iz svih deset županija bira po jedan Hrvat, kao i predstavnici drugih konstitutivnih naroda najproblematičnija je i u njoj bošnjačke stranke uguravaju Hrvate bez potpore vlastitog naroda. Koliko je to problematična odredba vidi se po tome da se iz Goražda gdje živi 72 Hrvata bira jedan izaslanik u Dom naroda, kao i u Posavini gdje ih živi oko 40.000. Razlika je gotovo 600 puta u vrijednosti glasova. Slično je to i s drugim sredinama gdje primjerice i Sarajevo bira jednoga Hrvata iako ima dvostruko manje hrvatskih stanovnika nego Posavina, Tuzla, Bihać... Na taj način od 17 Hrvata izaslanika koji se biraju u Dom naroda, Bošnjaci mogu komotno izabrati šestoricu - dva iz Zeničko-dobojske županije, po jednoga iz Bihaća, Sarajeva, Tuzle i Goražda.
 
Pet županija
I za federalnu vlast po zakonskim rješenjima ne treba im nijedna hrvatska stranka. A što je još zanimljivije mogu to izvesti s područja pet svojih većinskih županija a da nijedan izabrani hrvatski izaslanik iz srednje Bosne, Posavine, Hercegbosanske županije, Zapadnohercegovačke ili HNŽ-a bude u vlasti. Sve to omogućila je međunarodna uprava izmjenom izbornih pravila čime se FBiH pretvara u bošnjački entitet.

Komentara 1

DU
Deleted user
10:23 25.09.2014.

Bravo Kresicu, ti si jedini koji otvoreno pises o ovim muslimanskim makinacijama.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije