prijetnje visokim dužnosnicima zabrinule javnost

Hrvatima prijete smrću zato što žele ravnopravnost u BiH

24.03.2022.
u 21:50

Stanja koje ne koristi nikomu, a najmanje europskoj BiH, no služi za nepotrebno zaoštravanje ne samo političkog već i svakodnevnoga ozračja.

Prijetnje smrću Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, kao i Ivi Tadiću, predsjedniku Županijskog odbora HDZ-a ZDŽ-a i predsjedniku Kluba Hrvata u Domu naroda Federacije BiH, nastavak su antihrvatskog ozračja u kojemu se svi hrvatski zahtjevi za ustrojem pravedne BiH tretiraju kao čin neprijateljstva, a Hrvati, kao narod, te njihovi politički predstavnici kao nepoželjni elementi u BiH, piše Večernji list BiH.

Iako je hrvatski narod u samim temeljima Bosne i Hercegovine od samoga početka, a dao je i ključni doprinos neovisnosti BiH 1992. na referendumu, politike koje žele zadržati status quo, u kojemu mogu raditi i dalje na političkom obespravljivanju Hrvata, odlučne su u namjeri zadržavanja stanja u kojemu hrvatskom narodu mogu birati predstavnike.

Potrebna pomirba

Stanja koje ne koristi nikomu, a najmanje europskoj BiH, no služi za nepotrebno zaoštravanje ne samo političkog već i svakodnevnoga ozračja. Takvo zaoštravanje nužno vodi u pojavu radikalnih elemenata koji se onda odlučuju na upućivanje prijetnji podgrijavajući pritom ionako nimalo harmonizirane odnose Hrvata i Bošnjaka. Umjesto da se sve snage maksimalno angažiraju na hrvatsko-bošnjačkoj pomirbi koja može osnažiti BiH, stvoriti od nje istinsku multietničku državu u kojoj će biti poštovana sva individualna i kolektivna prava, a u konačnici omogućiti što skoriji ulazak BiH u EU, uporno se inzistira na omalovažavanju i obespravljivanju Hrvata kao naroda.

Izaslanici Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH najoštrije su osudili prijetnje smrću koje su na Facebook stranici Županijskog odbora HDZ-a Zeničko-dobojske županije upućene Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH i predsjedatelju Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te Ivi Tadiću, predsjedniku ŽO-a HDZ-a ZDŽ-a i predsjedniku Kluba Hrvata u Domu naroda Federacije BiH.

- Od istražnih tijela, prije svih Federalne uprave policije, tražimo da žurno istraže prijetnje smrću visokim dužnosnicima hrvatskoga naroda, među kojima je i Ivo Tadić, predsjednik Kluba Hrvata. Žurna istraga i primjereno kažnjavanje počinitelja posebno su važni u aktualnom političkom trenutku, u kojemu se pokušava postići dogovor oko izmjena Izbornog zakona BiH - ističu izaslanici Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH. Podsjećaju i da ovo nije prva prijetnja upućena Ivi Tadiću, predsjedniku Kluba Hrvata, kojemu je 2011. godine nakon prijetnji smrću postavljen eksploziv pod automobil.

Traži se istraga

- Dodatan je to razlog zbog kojeg tražimo angažiranje istražnih tijela, od Federalne uprave policije do mjerodavnih tužiteljstava, na rasvjetljavanju ovog slučaja, pronalasku i kažnjavanju odgovornih - poručili su izaslanici iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, priopćeno je iz Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH. Inače, odnos prema hrvatskim kadrovima u institucijama vlasti u posljednje vrijeme dodatno je pogoršan, a slučaj koji je skrenuo pozornost i na sigurnosno stanje atentat je na Mateja Živkovića, člana Komisije za vrijednosne papire FBiH, koji je ranjen iz vatrenog oružja.

 

Ključne riječi

Komentara 2

FI
fifmar
08:06 25.03.2022.

Znači da cam nije stalo da BiH bude uređena država inače ne bi podržavali kriminal i prijetnje smrću to se u uređenim državama osuđuje.

FI
fifmar
08:04 25.03.2022.

Ne pišite gluposti i ne opravdavajte nasilje, tko to slavi genocid, ne radi se o tome što bi vi i takvi voljeli da ima takvih osoba ovdje se radi o prijetnjama smrću i vi to podržavate . Znači da vamaa nije stalo do toga da BiH bude ured

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije