počinju razgovori

Hrvatima ključne pozicije ministara vanjskih poslova i financija BiH

03.01.2019.
u 07:00

Pitanje imenovanja predsjedatelja Vijeća ministara BiH postalo je predmet političkih kalkulacija i ucjena, ali suštinski nitko ne problematizira da na tu poziciju ovaj put treba doći Srbin, a kako je SNSD jedini mogući sudionik izvršne vlasti na državnoj razini iz Republike Srpske, jasno je da će prije ili poslije na mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH sjesti kandidat ove stranke Zoran Tegeltija. Da o tome nema prijepora, pokazale su i konzultacije koje je s parlamentarnim strankama provelo Predsjedništvo BiH.

Početi razgovore

Službeni razgovori o raspodjeli resora unutar Vijeća ministara, međutim, još nisu počeli jer se ne zna tko će činiti parlamentarnu većinu na razini BiH. Po broju mandata i izboru rukovodstva Zastupničkog doma, nazire se da bi, uz SNSD i njihove koalicijske, te sasvim izvjesno stranke Hrvatskog narodnog sabora predvođene HDZ-om BiH, bošnjački partner mogao biti SDA. No, moguće je da će se tu naći mjesta za još neku bošnjačku stranku ili da će potpuno drugi bošnjački blok na kraju završiti u izvršnoj vlasti na državnoj razini. Bošnjačka strana za sada koči cijeli proces nastojeći uvjetovati izbor Vijeća ministara formiranjem vlasti na federalnoj razini. O raspodjeli resora se, dakle, još ne pregovara, ali su određene želje već poznate. Što se tiče hrvatske strane, tri ministarske pozicije su nešto o čemu ne može biti pregovora.

Koje će to pozicije biti, rano je govoriti, ali doznajemo kako su u dosadašnjim razgovorima i sa srpskim i s bošnjačkim strankama Hrvati iskazali prvenstveno interes za pozicije ministra vanjskih poslova i ministra financija. Imajući u vidu dosadašnje istupe, za neku od ovih pozicija interes će vrlo vjerojatno iskazati i bošnjački partneri, bez obzira tko to na kraju bio. Ipak, prema neslužbenim informacijama, njima je među prioritetima i sigurnosni sektor, što znači da će inzistirati na pozicijama ministara obrane i sigurnosti ili barem na jednoj od njih. Srpska strana još ne izlazi s konkretnim zahtjevima, ali jasno je da SNSD, uz premijersku, ne može ozbiljno računati na poziciju ministra vanjskih poslova pa ni ministra financija.

No, zato može tražiti ona iz sigurnosnog ili ekonomskog sektora, a to su, uz već spomenute resore obrane i sigurnosti, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvo prometa i veza.

Izvjesno je da će najmanje interesa u pregovorima o nacionalnoj i stranačkoj raspodjeli ministarskih mjesta na državnoj razini biti za resore pravosuđa i ljudskih prava i izbjeglica.

Značajne uloge

S druge strane, Ministarstvo civilnih poslova često je podcijenjeno iako se do sada pokazalo da ono može imati vrlo značajnu ulogu te da nije nevažno tko ga vodi.

Iako Ustav BiH i Zakon o Vijeću ministara predviđaju jednaku zastupljenost konstitutivnih naroda u ovom tijelu, kao i sudjelovanje ostalih na jednoj ministarskoj ili poziciji glavnog tajnika, to nije uvijek poštivano pa su Bošnjaci u aktualnom Vijeću s predsjedateljem imali 4 od 10 pozicija. Ako u Vijeću bude jedan pripadnik ostalih, pitanje je iz koje stranke će doći i kome će se “pripisati” to jedno mjesto. •

Komentara 1

DU
Deleted user
13:51 03.01.2019.

pa moglo bi se jednom i zamijeniti sa SDA uzeti ministarstvo izbjeglica i raseljenih... ministarstvo branitelja dati njima malo pravdu i financije...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije