SVJETSKI DAN KAVE

Hrvatima je godišnje dovoljno oko 6 kg kave, a kavopije su sretniji od drugih!

Getty Images
01.10.2019.
u 07:09

Ispijanje kave, u umjerenim količinama, dobro je za zdravlje, a Hrvati se nalaze na 20. mjestu po broju popijenih kilograma kave godišnje

Kava je navodno otkrivena sasvim slučajno, u devetom stoljeću, dok je egipatski pastir čuvao koze. One su jele čudne crvene bobice, a pastir je primijetio kako su nakon njih jako energične i vesele. Bobice je odnio svećeniku koji je onda napravio prvu kavu na svijetu, a ostalo je povijest. Evo još nekoliko zanimljivosti o ovom napitku, čiji dan danas slavimo, a istražili smo i koliko Hrvati piju kave, ali i koja vrsta im je najdraža.

Sol u kavi? 

Jeste li znali da se u pregorku kavu može staviti sol, kako bi se smanjila gorčina? Naime, sol se veže uz okusne pupoljke zadužene za gorčinu i tako sprječava da osjetimo gorki okus kave. Možda će kava biti malo slanija, ali to je bolje od gorčine.  

Različito ispijanje diljem svijeta 

Kava se ispija diljem svijeta i to na različite načine. Neki je piju s mlijekom, dok neki preferiraju crnu kavu. U Italiji se kava pije uz krišku limuna, dok se u Maroku pak dodaju različiti začini. Važno je spomenuti i Havanu na Kubi gdje stanovnici piju espresso na svojim prozorima. Zanimljivo je kako se nekada davno u staroj arapskoj kulturi žena mogla rastaviti od muža jedino ako se njemu nije sviđao okus njezine kave.  

Dobrobiti kave

Dokazano je kako ispijanje kave u umjerenim količinama može biti dobro za zdravlje. Istraživanje je pokazalo kako ljudi koji piju kavu žive dulje, a jednako tako se smanjuje opasnost od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa II i Parkinsonove bolesti. Osim toga, zrna kave se koriste u njezi kože, kao piling protiv celulita. Poboljšavaju cirkulaciju, uklanjaju mrtve stanice kože, a koža će biti sjajnija. 

Kava je dobra za stres i za sreću  

Miris kave je vrlo intenzivan, a može smanjiti stres prouzrokovan manjkom sna. Također, kavopije su sretniji od onih koji ne piju kavu. To je zato što kava potiče proizvodnju hormona sreće. 

Hrvati piju puno kave, ali ne previše

Istraživanje je pokazalo kako najviše kave piju Finci i to 10.35 kilograma kave po stanovniku godišnje, iza njih je Nizozemska, a Hrvatska se pronašla na 20. mjestu s 5.1 do šest kilograma po stanovniku godišnje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?