U godini lokalnih izbora

Hrvati traže zajedništvo, Srbi i Bošnjaci vode političke ratove

politicari
22.02.2016.
u 07:00

Za Hrvate je najveće iskušenje pronaći okvir za zajednički nastup tamo gdje su manjina, prije svega u RS, ali i općinama središnje Bosne

U godini lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini zaoštrava se borba političkih stranaka, te se cijela oštrica usmjerava na ideološko-domoljubno razračunavanje uz uporabu represivnog aparata države sa sve izraženijim slučajevima procesuiranja, progona, podmetanja i klevetanja, piše Večernji list BiH. I taj je sukob trenutačno najžešći na srpskoj političkoj sceni, gdje stvari prijete izmaknuti nadzoru te se ima dojam da se radi o borbi na život i smrt.

Nacionalna izdaja

U cijelu priču umiješali su se istražna tijela, što je utjecalo i da se zaoštri politički sukob i na bošnjačkoj političkoj sceni, dok je hrvatska scena ‘najdosadnija’, a tek incident koji para uši jest najava manjih stranaka da se planiraju ujediniti protiv HDZ-a i stranaka HDZ-a na sljedećim općinskim izborima. 
Upad u Pavklović banku, koji sve više poprima obrise reprize Hercegovačke banke koja je poslužila za eliminiranje Hrvatske samouprave i tadašnjeg čelništva HDZ-a BiH na čelu s Antom Jelavićem, ima za cilj podržati one koji Milorada Dodika žele što prije ugledati iza rešetaka. Pavlović banka je tako postala kolateralna žrtvu ugovora o zajmu s Dodikom za koji se ispostavilo kako nema ništa sporno. Prijavu SIPA-i za Pavlović banku uputio je SDS, a rezultat upada policije je da su svi građani potrčali povući novac s računa i danas je banka na pragu gašenja.

Ova politička grupacija izabrala je borbu protiv korupcije na ključnu matricu za obračun s Dodikom i pobjedu na lokalnim, a kasnije posljedično i pokušaj preuzimanja tijesne većine u Narodnoj skupštini RS-a. 
No, nije ni Dodik ostao dužan SDS-ovcima odnosno strankama koje čine Savez za promjene. Stao je na stranu naroda i Pavlović banke, izvukao je aferu Kristal banke tvrdeći da su SDS i PDP izvukli više desetaka milijuna eura na svoje račune, a u proračun za njezinu privatizaciju uplatili samo euro. Uz to, nekolicina dužnosnika Saveza za promjene je primila i ozbiljne prijetnje za život, što prijeti potpuno izmaći nadzoru i političkom pripetavanju. 


No, najvažniji Dodikov adut jest domoljubna retorika, odnosno prozivanje za izdaju interesa Republike Srpske sudjelovanjem u zajedničkim institucijama BiH. Mehanizam koordinacije, put prema NATO-u, prihvaćanje raznih dokumenata Dodik je već ukalkulirao u dobru stigmu za SDS-ovu vlast u Sarajevu, koja je slično kao i hrvatski “platformaši” koji su na kraju završili kao anonimusi i gubitnici, ušla u vlast bez većinske potpore vlastitog naroda na izborima. Prema dostupnim stranačkim istraživanjima, upravo je ta kampanja, odnosno igranja na kartu nacionalne izdaje ozbiljno kompromitirala SDS koji ima jako loš rejting zbog čega se na sve moguće načine pokušava procesuirati Dodika. 
Uhićenje Fahrudina Radončića po načinu izvedbe, tajmingu i brojnim nelogičnostima također ima obrise politički motiviranog progona.

HNS vs. HSP i HDZ 1990.

Njegovim sklanjanjem najviše bi profitirala frakcija SDA predvođena Čamparama, ali i oporbene stranke SDP i DF čiji povratak u vlast upravo zagovara ovaj dio frakcije SDA. U međuvremenu oporbeni dvojac, ustvari frakcije SDP-a koje sada predstavljaju dojučerašnji stranački kolege Nermin Nikšić i Željko Komšić najavljuju prve konkretne poteze – imenovanje zajedničkih kandidata za načelnike općina na predstojećim lokalnim izborima. 
Hrvatska politička scena svodi se na HDZ, odnosno HNS BiH gdje je okupljeno više stranaka, te poslovične pokušaje HDZ-a 1990. i HSP-a da stvore kakav-takav oporbeni blok.

Za Hrvate je, međutim, najveće iskušenje pronaći okvir za zajednički nastup tamo gdje su manjina, prije svega u RS, ali i općinama središnje Bosne gdje je podjela dovela do gubljenja važnih poluga u vlasti. 

Ključne riječi

Komentara 1

SF
Sfinga4
09:02 22.02.2016.

Gospodine Krešiću, ovakav osvrt nema veze s nepristranim i objektivnim novinarstvom. Baš me zanima koliko Vas plaća HDZ BiH da ih ovoliko glorificirate. Barem bi Vi trebali imati uvid u političke malverzacije, bogaćenje na račun siromašnog naroda, jer ste u Mostaru, ali ne, Vi ste marioneta HDZ-a. Želim Vam još puno uspjeha u obmanjivanju masa s “dobrom“ politikom HDZ-a. Nadam se da nisu svi g l u p i i priprosti da shvate ovakav osvrt kvalitetnim. Pozdrav pristranom mediju i autoru.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije