Dan HZ HB u Grudama

Hrvati su prihvatili sva rješenja za BiH, a drugi rušili! I treći entitet jedno je od rješenja

18.11.2020.
u 11:13

Danas se obilježava Dan Hrvatske zajednice Herceg Bosne utemeljene u Grudama i Dan Zapadnohercegovačke županije. Obilježava se i Dan pada Vukovara. U općini Grude, koja je Dan utemeljenja HZ HB uzela kao svoj dan, izmjenjuju se ponos zbog utemeljenja Herceg Bosne i tuga zbog pada Vukovara. Grude se prvi put spominju 1575. godine, općina postaju 1955. godine, a 18. 11. 1991. godine tu je utemeljena Hrvatska zajednica Herceg Bosna. Jučer je u Parku hrvatskih velikana u Grudama, izaslanstvo predvođeno načelnikom Ljubom Grizeljom i predsjednikom Općinskog vijeća Draženkom Vranješom zapalilo svijeće i položilo vijence kod Spomenika braniteljima stradalima u svim ratovima. Molitvu je predvodio grudski župnik fra Stanko Pavlović.

U razgovoru za Večernji list grudski načelnik Ljubo Grizelj govorio je o ovom datumu.

- Datum 18. studenoga općina Grude uzela je za svoj dan jednostavno zato što značajnijega datuma u svojoj 65 godina staroj povijesti nema. Naime, tog datuma u Grudama je utemeljena Hrvatska zajednica Herceg Bosna kao jedna reakcija na događaje na području bivše države u tom vremenu i kao jedna želja lidera i nositelja funkcija i vlasti lokalne uprave u općinama i gradovima s hrvatskom većinom da organiziraju i očuvaju ljude na tom području. Taj datum obilježava i tragedija Vukovara, tragedija Škabrnje, u tim danima događali su se najtragičniji događaji za hrvatski narod u cjelini u jednoj bestijalnoj velikosrpskoj agresiji na sve što je hrvatsko. Mi o tom danu imamo pomiješane osjećaje, osjećaje ponosa i zahvale Mati Bobanu i lokalnim liderima 30 općina i gradova s hrvatskom većinom u BiH kao utemeljiteljima HZ HB, ali i osjećaj tuge za sve one žrtve toga i svih idućih ratnih dana, mjeseci i godina. Životi brojnih dani su za uspostavu hrvatske države i svehrvatske slobode. Predsjednik HZ HB bio je Gruđanin Mate Boban. Predvodio je Hrvate u BiH u tom najtežem vremenu i zbog toga za nas nema većeg datuma od 18. studenoga - kazao je, između ostalog, Grizelj.

Grizelj ističe kako će razvoj događaja u vremenu nakon uspostave HZ HB pokazati da je ona bila temelj i današnjeg ostanka Hrvata u BiH jer je kroz ratna događanja organiziranje HVO-a, njegove vojne komponente, zapravo krajnji rezultat bio da tamo gdje je organiziran HZ HB, tamo gdje je organiziran HVO, gdje je organiziran i djelovao HR HB, Hrvati i danas imaju sve uvjete za život i rad. - Te 1991. godine i sam sam svjedočio da već u prvim mjesecima prestaje funkcionirati država u svakom pogledu. Tako da je, jednostavno, narod zapadne Hercegovine i svih ostalih hrvatskih krajeva bio prisiljen i prinuđen organizirati se u jednu takvu zajednicu kako bi politički predstavnici svojim ljudima osigurali najosnovniju funkcionalnost - od obrazovanja, gospodarstva i uspostavu financijskog platnog prometa, poreznog sustava, vojnih priprema za nadolazeći rat i svih drugih potreba ukupnog života. Kasnije će se pokazati da je to bilo potpuno ispravno i da je Hrvatska zajednica, odnosno Hrvatska republika bila uspješna i funkcionalna i takva postala sastavnica i Daytonskog sporazuma i unesena je kroz taj mirovni sporazum u današnju FBiH i samu BiH - naglasio je za Večernjak grudski načelnik.

Kao član Predsjedništva HDZ-a BiH osvrnuo se i na činjenicu da se u BiH stvari teško pomiču s mrtve točke. - Tu se trebamo ponovno vratiti u rane devedesete, samog izbijanja ratne krize na području bivše države zatim i BiH, i prisjetiti se svih mirovnih inicijativa i nastojanja, međunarodnih političkih čimbenika koji su svakog puta i u svim svojim elementima prihvaćeni od hrvatske komponente i čelnika Hrvatske zajednice i Republike i HVO-a, a da su zapravo opstruirani ili odbijeni svi od reda od drugih konstitutivnih elemenata u ovoj državi. I nijedna inicijativa nije se uspjela zbog njih realizirati. Danas jednako tako hrvatski čelnici nude više konkretnih prijedloga i za promjene Izbornog zakona i za ustavne promjene te su često nadomak postizanja cilja, da bi se odmah, nakon što prijedlog “prenoći”, odbacio svaki od tih prijedloga. Drugim riječima, Bosna i Hercegovina konstitucija je triju elemenata, odnosno triju naroda, i svako rješenje podrazumijeva suglasnost, odnosno prihvaćanje od triju naroda, stoga odgovornost za ovo ne leži u hrvatskim liderima i hrvatskom vodstvu. Prihvatili smo i Cutilleirov plan, i Vance - Owenov plan, i Prudski sporazum. Stvar je jako jednostavna, uvažavajući konstituciju utemeljenu u Daytonu, kao Ustavu BiH, aneks četvrti, da je rješenje pitanja jednakopravnost svih. Nuđena su, između ostalog, i rješenja za organiziranje BiH kroz entitete triju naroda gdje bi svaki konstitutivni narod u jednomu bio dominantno većinski. To je Bosna i Hercegovina u svome biću i kao takva je moguća. I zašto o tome ne bismo i danas govorili?!

Veliki intervju s načelnikom općine Grude Ljubom Grizeljom i poseban prilog o utemeljenju Hrvatske zajednice Herceg Bosne, te poseban prilog o Gradu heroju Vukovaru čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
14:35 18.11.2020.

HZHB je propali projekat koji su ukinuli sami Hrvati kroz etnicka ciscenja, koncentracione logore i pljacku imovine, a i posthumno je dokinuta poslijetatnim vladajucim strukturama koje predvode mafijasi i kriminalci koji se ne ustrucavaju da velicaju ratne zlocince i njihova djela. Taj projekat oni koji zele i sanjaju mogu zadrzati medju svoja cetiri zida.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?