Poruke biskupa u BiH

Hrvati su, izgleda, krivi jer su ostali u Posavini, zabrinjava selektivni pristup pravdi u BiH

18.04.2016., Zagreb - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Oreskovic sastao se u Banskim dvorima s kardinalom Vinkom Puljicem. Vinko Puljic.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
05.11.2016.
u 07:00

Uhićenje desetorice Hrvata u Posavini bilo je jučer u fokusu svih događanja u BiH i šire. Posebnu pozornost ovom nemilom događaju, koji je šokirao sve Hrvate u BiH, posvetili su i biskupi u Bosni i Hercegovini. Poslali su svoju poruku nakon zasjedanja Biskupske konferencije u Sarajevu, na kojoj su bili izaslanici i iz Hrvatske, ali i predstavnici iz drugih zemalja.

Prognani i mučeni Hrvati

- Tijekom rata obilazio sam sva stratišta i dobro mi je poznato kako i koliko je ljudi stradalo. Primjerice, u Vidovicama sam gledao jamu u kojoj je ležalo 13 ubijenih Hrvata, ali do danas nitko za taj zločin nije odgovarao, kazao je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljć, te dodao kako su, izgleda, Hrvati krivi što su ostali živjeti na prostoru Bosanske Posavine. Na području Bosanke Posavine na kojem se tijekom rata zvjerski poubijani deseci ljudi, na stotine tisuća Hrvata katolika je prognano, do temelja razorena brojna naselja i crkveni objekti te se do današnjeg dana svim sredstvima sprečava povratak prognanih i izbjeglih. Pravosudne institucije u BiH su sve ove godine uglavnom šutjele i zatvarale oči pred tolikim teškim zločinima u Bosanskoj Posavini. Upravo zbog toga je razumljivo da je nedavno uhićenje desetorice bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanke Posavine, bez ulaženja u utemeljenost optužnice, izazvalo ogorčenje, zbunjenost i strah kod malog broja preostalih Hrvata katolika, kao i kod prognanika iz tog kraja. I uz posvemašnju opredijeljenost za tako potrebno načelo da svi zločinci moraju odgovarati za počinjene zločine i da sudske institucije trebaju biti posve slobodne i neovisne, teško je povjerovati u tako potrebnu neovisnost pravosudnih institucija koje zatvaraju oči pred očitim zločinima progona, a uz to, optužuju i uhićuju zbog mogućega zločina u obrani.

“Neovisno” pravosuđe u BiH

Biskupi smatraju svojom dužnošću podsjetiti da selektivnom pravdom i tako očito različitim mjerilima u korist jačih nije nikada i nigdje bilo moguće doći do istinskog mira i pomirenja. Unatoč očitoj vladavini zakona jačega koji je potvrđen i samim daytonskim sporazumom, ali i, nažalost, selektivnom primjenom zakona, pozivaju sve članove Crkve da se ne daju zaplašiti, nego da još odlučnije prionu uz ovu i našu zemlju BiH, naglasili su biskupi. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije