KARDINAL VINKO PULJIĆ:

Raduje me što je nogomet s dnevnog reda skinuo politiku i u narod donio radost

Vinko Puljić
08.07.2018.
u 15:03

Kada su u pitanju utakmice na svjetskom prvenstvu, kardinal kaže da se raduje što je nogomet napokon s dnevnog reda skinuo politiku i u narod unio jedno radosno događanje.

Kardinal i nadbiskup metropolit Vrhbosanske nadbiskupije Vinko Puljić u razgovoru za Dnevnik Nove TV govorio je  o nadolazećim izborima u Bosni i Hercegovini te je rekao da su za probleme Hrvata u toj državi odgovorni svi, uključujući političke i crkvene strukture. 

Također je odgovarao na pitanja o stavu Svete Stolice prema Međugorju i utakmici Hrvatske i Rusije u četvrtfinalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

Na upit je li optimist ili pesimist po pitanju nadolazećih izbora u Bosni i Hercegovini te hoće li Bošnjaci ponovno birati hrvatskog predstavnika, kardinal Puljić je rekao da je on realist. 

- To znači da se treba izboriti za ono što želimo jer nam to nitko drugi neće dati. Zato Hrvati moraju shvatiti da treba izaći na izbore i svoj glas dati po svojoj odgovornosti kako bi istinski ostvarili svoja prava, tvrdi kardinal. On smatra da je to realno ako budemo složni. 

Kaerdinal već dugo upozorava na diskriminaciju Hrvata u BiH i na njihov odlazak, na upit koliko, u prosjeku, Hrvata svake godine napusti BiH, Vinko Puljić kaže kako ne bi to mogao reći tako statistički. 

- Mi smo samo jednu prošlu godinu to gledali statistički, kada je oko 14.000 Hrvata otišlo iz cijele BiH. To je za nas puno jer smo najmanji i svaki je odlazak zabrinjavajući. Tako su i ti odlasci bili zabrinjavajući, ali ono što mene još zabrinjava je nedostatak rada na zaustavljanju odlazaka i da se na neki način probudi svijest i hrabrost za nošenje s izazovima života, objasnio je kardinal. 

Govoreći tko je za to najviše odgovoran, kardinal ističe da su svi. Prema njegovim riječima, nitko nije izuzet, počevši od političkih, pa i crkvenih struktura.

Prije dva dana se sastao s apostolskim vizitatorom za Međugorje, rekao je da su razgovarali o njegovom poslanju koje je njemu dala Sveta Stolica. 

- Njegovo je poslanje da bude pastoralni asistent cijelom događanju, dakle hodočašća, sakrament ispovijedanja, i svemu onome što spada pod događanja u Međugorju. On neće ništa teološki prosuđivati – niti ukazanja niti poruke – nego će jednostavno pratiti pastoralna događanja, okupljanja hodočasnika, molitve, liturgije i sakramente koji se tamo dijele, kaže kardinal Puljić. 

Kada je u pitanju odluka oko Međugorja, smatra da Sveta Stolica želi sve pratiti i da se neće zaletjeti brzopletom odlukom. 

- Smatram vrijednim da Sveta stolica, odnosno papa Franjo, ne želi ignorirati stvarnost da tamo ljudi dolaze, mole, čine pokoru, da se događaju obraćenja i to je ono što je potrebno: da to crkva prati i podržava, istaknuo je kardinal Puljić. 

Kada su u pitanju utakmice  na svjetskom prvenstvu, kardinal kaže da se raduje što je nogomet napokon s dnevnog reda skinuo politiku i u narod unio jedno radosno događanje. 

- Jer, kako je i rekao izbornik Dalić: "Raduje me što sam obradovao narod." Oni su do sada toliko dobroga učinili, kaže kardinal. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?