Sud bih uvažio žalbu Envera Buze

Hrvati razočarani, ukinuta presuda za pokolj civila u Uzdolu

18.12.2020.
u 21:35

Hrvati u BiH doživjeli su još jedno razočaranje pravosudnim sustavom i odnosom prema tematici ratnih zločina - presuda za ratni zločin nad Hrvatima u Uzdolu odlukom Suda BiH poništena je, piše Večernji list BiH. 

Održavanje pretresa

Naime, Žalbeno vijeće Odjela I za ratne zločine, odlučujući o žalbi Tužiteljstva BiH i žalbi braniteljice optuženog Envera Buze, donijelo je rješenje kojim je uvažena žalba braniteljice optuženog Envera Buze te je ukinuta presuda Suda Bosne i Hercegovine od 30. rujna 2019. i određeno održavanje pretresa pred vijećem Žalbenog odjela. - Prvostupanjskom presudom od 30. rujna 2019. godine optuženi Enver Buza oglašen je krivim što je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 142. Kaznenog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, u vezi s člankom 30. istog Zakona. Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 12 godina – priopćeno je iz Suda BiH. Buza je prvostupanjskom presudom, koja je sada ukinuta, bio proglašen krivim što je za vrijeme rata u BiH postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava o zaštiti civila. U optužnici i tijekom prvostupanjskog postupka navedeno je kako su pripadnici Samostalnog bataljuna Prozor Armije BiH u ranim jutarnjim satima 14. rujna 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križ, Zelenika i Raiči te na okrutan način ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Reakcije na ukidanje presude pokazale su svu razočaranost Hrvata u BiH odnosom institucija prema hrvatskim žrtvama. Hrvati Uzdola, ali praktički i cijele BiH, traže žurno očitovanje domaćih i međunarodnih predstavnika na ovaj potez.

Potrebna žurna reakcija

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990., upitao se je li ovo poruka Hrvatima da za njih nema pravde u ovoj državi. “Tražim žurnu reakciju od pravnih i političkih subjekata koji predstavljaju Hrvate u BiH, ali i međunarodnu zajednicu da ne prave farse od ovakvih slučajeva, nego da postupaju po pravu i pravdi za ovaj i sve druge zločine jednako”, naglasio je Cvitanović. Svjedočenja stanovnika Uzdola, kao i svjedoka zločina, objavljivana su na stranici Detektor.ba. Jedan od tada malodobnih civila ispričao je pak kako je svjedočio trenutku kada su mu pripadnici Armije BiH nakon zarobljavanja ubili majku, brata i sestru. “Čula se pucnjava i vidio sam kako moji padaju. Vidio sam da pucaju iz neposredne blizine”, prisjetio se svjedok. Jedna od svjedokinja opisala je trenutak kada je započeo napad Armije. “Vidjela sam nepoznatu vojsku kako ide iz smjera Zelenika prema Raičima. Čula sam pucnjavu (…) Vidjela sam za nekoliko minuta da nema sestre. Čula sam pucanje na gornjem katu. Nije mi bilo jasno dok se nisam popela. Vidim mrtvu sestru, i gori. Bomba je bačena i kuća iznutra gori”, navela je svjedokinja. Kada će biti zakazano novo suđenje, ostaje za vidjeti. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?