DOM NARODA

Hrvati protiv odluke jer ju je predložio nelegalni predsjednik

'domnaroda'
Foto: ''
21.03.2014.
u 09:16

Ustavni sud je nepopunjen od 2009. godine, a posebno je značajno imenovanje sutkinje Čučković, jer se tako deblokira rad Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH jučer je potvrdio odluke predsjednika entiteta o imenovanju Mirjane Čučković i Vesne Budimir za sutkinje Ustavnog suda FBiH iz srpskog i hrvatskog naroda.

Hrvati protiv

Ustavni sud je nepopunjen od 2009. godine, a posebno je značajno imenovanje sutkinje Čučković, jer se tako deblokira rad Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu, u kojem je do sada nedostajao jedan sudac iz srpskog naroda.

Izbor sutkinja nije podržala većina hrvatskih izaslanika.Ivo Tadić (HDZ BiH) je objasnio da većina u Klubu Hrvata ne može glasovati za prijedlog koji dolazi od nelegalnog i nelegitimnog predsjednika Federacije. Podsjetio je da je Budimir na čelo izvršne vlasti FBiH izabran na nezakonit i neustavan način. Pojedini izaslanici su upozorili i na činjenicu da je imenovanje trebalo obaviti prije dvije godine, otkada stoje blokirani neki slučajevi u Ustavnom sudu.

Rasplet situacije s popunom dva mjesta u Ustavnom sudu FBiH pozorno prate i u Uredu visokog predstavnika (OHR), visoki predstavnik Valentin Inzko je dan prije zasjedanja uputio jasnu poruku izaslanicima u Domu naroda, zatraživši imenovanje predloženih sutkinja. On je podsjetio da zbog neimenovanja dovoljnog broja sudaca iz svakog konstitutivnog naroda, Sud nije bio u mogućnosti oformiti Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. To znači da Sud ne može odlučivati u slučajevima koji se tiču zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što dalje znači da mala skupina članova Parlamenta može blokirati ili odlagati donošenje ključnih odluka – uključujući i odluke koje su od temeljnog značaja za nesmetano vršenje vlasti u Federaciji i županijama.

Blokada rekonstrukcije

Upravo takvu mogućnost koristio je SDA preko Kluba Bošnjaka blokirajući rekonstrukciju vlasti u Federaciji. Slično se SDP ponašao u nekim županijama. Inzko strahuje da bi bez popune Ustavnog suda problem mogao eskalirati i nakon izbora. - Ovo ne samo da utječe na tijela koja su trenutačno na vlasti, nego može imati i negativan utjecaj na proces formiranja novih vlasti u Federaciji nakon listopadskih izbora, s obzirom da bi tijekom tog procesa moglo doći do dugotrajnog zastoja ako bi se pokrenulo pitanje vitalnog nacionalnog interesa, a Ustavni sud ne bi imao suce potrebne za razmatranje takvog zahtjeva, upozorio je Inzko.

No, imenovanjem Budimir i Čučković opasnost na koju upozorava Inzko više ne postoji. Upitno je, ipak, koliko sada ima smisla razmatrati neke predmete, poput onog koji se tiče smjene Vlade Federacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?