Doznajemo

Hrvati neće podržati osnivanje pričuvnog sastava policije u FBiH

03.05.2019.
u 11:30

Na inzistiranje Kluba zastupnika probošnjačkih stranaka Demokratske fronte i Građanskog saveza prikupljeno je minimalno dvadeset potpisa za održavanje izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će se razmatrati daljnji potezi na uspostavi pričuvnog policijskog sastava Republike Srpske, no takav prijedlog neće dobiti potporu hrvatskih političkih stranaka, piše Večernji list BiH. 
Najavili su to iz ovoga zajedničkog kluba dviju stranaka koje su se formalno, navodno, razišle od Bh. bloka građanskih i socijaldemokratskih stranaka, ali su zato nastavile zajednički djelovati u Parlamentu. Potvrdila je to Alma Kratina potvrđujući zapravo kako se nastavlja radikaliziranje na bošnjačkoj političkoj sceni i “jahanje” na temama kojima se jedino može graditi politička platforma izazivanja straha, podjela i netrpeljivosti.

Mogu ih preglasati

“Inicijativu za održavanje sjednice potpisali su zastupnici Kluba DF-a i GS-a te zastupnici SDA, dok su se ostali zastupnici oglušili, očito smatrajući da sazivanje izvanredne sjednice Parlamenta FBiH uopće nije potrebno, te ocjenjujući da je takva inicijativa ni manje ni više nego bespotrebno dizanje napetosti. Međutim, mi u DF-u i dalje ostajemo pri stavu da se mora popuniti nedostajući aktivni sastav policije u Federaciji”, rekla je Kratina. Ranije je Povjerenstvo za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, sastavljeno isključivo od predstavnika bošnjačkih stranaka, pozvalo međunarodnu zajednicu da napravi pritisak na vlasti Republike Srpske kako bi se zaustavila uspostava pričuvnoga policijskog sastava u ovome entitetu te su nagovijestili mogućnost poduzimanja sličnih mjera na razini Federacije BiH koja pak nema ustavnih nadležnosti za takve poteze, nego je to isključiva nadležnost županija. Za razliku od bošnjačkih stranaka, hrvatske ne žele sudjelovati u daljnjem podizanju napetosti, posebice stoga jer se radi o oblasti koja je u nadležnosti županija u Federaciji BiH. Naime, kako se doznaje, protiv prijedloga za osnivanje pričuvnog policijskog sastava na razini Federacije BiH bit će jednoglasno predstavnici stranaka koje su okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Hrvatski zastupnici, međutim, ne mogu zaustaviti takvu inicijativu u donjem domu, no posve je sigurno kako će se tome suprotstaviti u Domu naroda, potvrdili su sugovornici iz hrvatskog kluba.

Podsjeća na ‘90-e

Oni navode kako će se ova tema usmjeriti k stišavanju napetosti i zaustavljanju poticanja novih kriza koje su nagoviještene prihvaćanjem nacrta zakona u Republici Srpskoj, a nastavljene bošnjačkim balansiranjem ovom temom koja u mnogočemu podsjeća na vrijeme prije početka rata iz bivše Jugoslavije kada su se dijelili pozivi za pričuvni sastav policije, ali i bivše vojske, ovisno o tome koje su nacionalnosti bili oni koji su ih primali. Hrvatski izaslanici u Domu naroda inzistirat će na objašnjenjima kako je ova oblast u nadležnosti županija te da zapravo Federacija BiH i može osnovati pričuvni sastav policije. Prema odredbama Ustava FBiH, županije su posebno nadležne za “uspostavu i nadziranje snaga policije koje nose jedinstvene federalne odore sa županijskim oznakama”. Po toj logici, apsolutnu odgovornost za javni red i sigurnost imaju županije, a ne entitet.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije