‘Ne’ dvije općine

Hrvati ne žele da Mostar bude poput Ilidže s dominacijom Arapa

In this photo taken on Tuesday, July 15, 2014 a group of Bosnian Muslims are seen on top of an old fortress overlooking Sarajevo waiting for the city's minarets to light up signaling the end of the daytime Ramadan fast. The old fortress overlooking the hi
11.08.2016.
u 07:00

Politički pregovori o Mostaru glede održavanja izbora i uređenja grada postali su odavno trakavica u kojoj se javnosti uglavnom ne priopćava suština prijepora i pozadina zahtjeva, te se sve svodi na priču o našima i njihovima. Bošnjacima se poručuje kako će ih Hrvati nadglasati te da ne postoje mehanizmi zaštite ovoga naroda u Mostaru koji je, po rezultatima popisa, tek beznačajno malobrojniji, dok se pak Hrvatima objašnjava kako se sada hrvatska politika zauzima za jedinstven grad bez općina. Premda je stanje političkih polova, makar u javnom diskursu, do jučer bilo apsolutno obrnuto. Najveći kamen smutnje ili pak odgovor glede toga što se planira napraviti od Mostara leži u zahtjevu Stranke demokratske akcije da se praktično bošnjačkom dijelu grada pripišu najvažnije nadležnosti koje imaju jedinice lokalne samouprave.

Kontrola zemljišta

A to je upravljanje ljudima s tog teritorija, gospodarenje zemljištem i izdavanje dozvola. I svima je jasno kako je riječ o klasičnoj općini koja, eto, samo ne bi bila i formalno proglašena. Na više sastanaka, od kojih su na pojedinim nazočili i visoki hrvatski dužnosnici, “investitori” iz arapskog svijeta odnosno Turske najavljivali su, pa čak i otvoreno nudili novac za više investicija koje bi smjestili upravo u istočnom Mostaru. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?