Čović - Begich

Hrvati moraju sačuvati svoju političku konstitutivnost

covic - begich
10.10.2016.
u 15:35

Begich je kazao kako u potpunosti razumije važnost reprezentativnosti institucija za demokraciju u odnosu na specifičnosti BiH kao višenacionalne države, gdje je Hrvatima potrebna zaštita u vidu institucionalnih jamstava

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović primio je izaslanstvo na čelu s g. Markom Begichem, bivšim senatorom SAD-a i predsjednikom konzultantske tvrtke Northern Compass Group. Čović je razgovarao s izaslanstvom o nizu tema od posebnog značaja za Bosnu i Hercegovinu. 

Sastanku je nazočio i zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić. U razgovoru je poseban naglasak stavljen na perspektive gospodarskog razvitka i položaj Hrvata u BiH.

Čović je kao najveći uspjeh Bosne i Hercegovine u skorije vrijeme izdvojio prihvaćanje njezinog zahtjeva za članstvom od EU, što otvara novi prostor za jačanje investicijskog, trgovinskog i gospodarskog zamaha. Naglasio je kako je napredak na europskom putu najbolji način da investitorima u svijetu pošaljemo snažnu poruku da mogu imati institucionalno povjerenje, a time i pouzdanje u sigurnost svojih investicija i kapitala u BiH.

U nastavku razgovora, hrvatski član PBiH dr. Čović je izaslanstvu prezentirao činjenice vezane za poziciju Hrvata koja je do danas bitno oslabljena u odnosu na izvorne odrednice Washingtonskog i Daytonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava Federacije BiH i Ustava Bosne i Hercegovine. Ocijenio je kako je brojnim nametnutim izmjenama pokrenut proces restrukturiranja BiH nad kojim, uslijed nedostatka konsenzusa, vlasništvo i odgovornost još nisu preuzele domaće političke snage, što predstavlja veliki problem.

Sugovornici su se složili da je dovršenje tog procesa nužno kako bi se problemi koji proizlaze iz neuređenih unutarnjih odnosa mogli ostaviti u prošlosti, a potom i svu energiju usmjeriti ka članstvu u EU. Samo takav pristup jamči perspektivu da će BiH postati uporište procesa pomirenja, kao i političke i gospodarske stabilizacije.

Begich je kazao kako u potpunosti razumije važnost reprezentativnosti institucija za demokraciju u odnosu na specifičnosti BiH kao višenacionalne države, gdje je Hrvatima potrebna zaštita u vidu institucionalnih jamstava, prvenstveno kroz izmjene izbornog zakona i relevantnih odredaba Ustava koje se tiču izbora hrvatskog člana Predsjedništva i popunjavanje klubova naroda u domovima naroda.

S tim u svezi zaključeno je kako Hrvati moraju sačuvati svoju političku konstitutivnost jer je to ključno za njihovu kulturnu, društvenu i gospodarsku opstojnost. G. Begich, koji je i sam hrvatskog podrijetla, je tomu dao punu potporu uz ocjenu kako je nužno dodatno senzibilizirati javnost u SAD-u, gdje se zbog nedovoljne informiranosti tom pitanju još ne poklanja dovoljno pozornosti. Iskazao je opredijeljenost da se zajedno sa svojim suradnicima snažno zauzme za aktualizaciju problematike položaja Hrvata u SAD-u, u interesu Bosne i Hercegovine, regionalne stabilnosti i prosperiteta, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije