Gordan Grlić Radman

Hrvati moraju biti ravnopravno zastupljeni i legitimno predstavljeni

gordan grlić radman
Patrik Macek/PIXSELL
06.02.2022.
u 16:39

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman podsjetio je kako je RH potpisnica Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma i ima određenu političku odgovornost za stabilnost BiH.

- Osim toga, Hrvati u BiH su konstitutivan i povijesno autohtoni narod koji je ovog trenutka u najlošijem položaju. Politički predstavnici Hrvata su u posljednjih nekoliko mjeseci pokazali iznimnu kooperativnost i prvi ponudili konkretna rješenja te bili spremni na kompromise. Ali na koncu ipak znaju koja je njihova crvena linija koju nikada neće prijeći. Što bi oni više trebali učiniti kako bi se postigao dogovor? - naveo je on.

Poručio je kako Hrvati moraju biti ravnopravno zastupljeni i legitimno politički predstavljeni, a to se može jedino ostvariti promjenom Izbornog zakona.

- Uz to, Izborni je zakon bio više puta mijenjan na njihovu štetu. Pa već treći put predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH biraju pripadnici drugog naroda. To znači da su bili majorizirani i da nemaju svog člana Predsjedništva. No, ako se opet dogodi ono što se ne bi smjelo dogoditi, da se izbori održe na stari način i u neregularnim uvjetima, to bi značilo političku eutanaziju Hrvata. A posebno za hrvatsku poziciju postoji opasnost da im se izaberu predstavnici u Domu naroda jer time bi se izgubio taj mehanizam obrane vitalnog nacionalnog interesa - poručio je Grlić Radman. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?