Suživot Bišćana

Hrvati i Bošnjaci zajedno grade crkve, džamije... žive u skladu i toleranciji

26.03.2018.
u 21:15

Nekoć grad Japoda, a potom hrvatskih plemića, osmanskih vezira, austrijskih namjesnika i Titovih komunista, Bihać je uvijek bio i ostao otvoreni grad koji je njegovao duh i tradiciju multikulture, trpeljivosti i suživota, piše Večernji list BiH. Odnosi Bošnjaka i Hrvata imaju posebnu težinu, jer su u najkritičnijim i sudbonosnim trenucima pokazali čvrstu opredijeljenost za suživot. Graditi mir i suživot u vrijeme kad različite politike udaraju na BiH, nastojeći ostvariti davno zacrtane snove o podjeli njezina teritorija i konstitutivnih naroda, vrlo je teško i zahtjevno. Ali, kako to stari vole kazati – sve je lako kad ima volje, želje i ljubavi.

Suživot gradili kroz stoljeća

Marjan Mihić je rođen i odrastao u Bihaću u kojem je svršio sve razine naobrazbe i proveo cijeli radni vijek. Obnašao je mnoge dužnosti, načelnika operativno-nastavnih poslova do zamjenika načelnika Stožera Petoga korpusa Armije BiH. Za Večernji list govori o skladnim odnosima između ova dva naroda i tradiciji suživota koja se gradila kroz protekla stoljeća. - Kad su u pitanju Hrvati i njihova prava ovdje u Bihaću, mogu slobodno kazati kako su u odnosu na postotak, koliko ih ima, dovoljno zastupljeni u svim oblastima. Što se tiče vjerskih pitanja, sloboda Hrvata na ovome području je neprikosnovena. Ako pogledate koliko je samo vjerskih obilježja nakon rata ovdje podignuto, bit će vam jasno o čemu govorim. Odnos Bošnjaka i Hrvata i njihovo međusobno višegodišnje potpomaganje najbolje ilustriraju primjeri poput ovoga posljednjeg, kad su zajedno gradili crkvicu sv. Lucije u naselju Vedro Polje.

Puno Bošnjaka je dalo novčane priloge za izgradnju te crkve, a s druge strane imamo primjera kad su Hrvati donirali novac za izgradnju džamije. Primjerice, kad je građena džamija u naselju Bakšaiš, sav pijesak koji je upotrijebljen za izgradnju bio je iz kamenoloma djeda Sarafina Jurića, koji je doniran za izgradnju džamije - kaže Mihić.

Zajedno i u dobru i zlu

Bišćani su učeni da zajedno sa svojim susjedima budu u dobru i zlu, udavali se i ženili međusobno ne gledajući na vjeru i naciju, slavili i tugovali jedni s drugima mnogo prije službenih europskih stečevina koje propagiraju mir i toleranciju. - Za Bihać i njegove građane suživot, uvažavanje drugoga i drugačijega sasvim su normalne stvari koje se stoljećima na ovim prostorima grade. Da to nisu prazne riječi, pokazuje mnoštvo primjera u kojima katolici, pravoslavci i muslimani skupa slave vjerske blagdane svih triju vjeroispovijesti, radujemo se i tugujemo zajedno u uspjesima i padovima. Skupa gradimo bogomolje, učvršćujemo međureligijski dijalog i u najvećoj mjeri živimo život sukladno vjerskim i civilizacijskim normama. A to pokazuje i već tradicijska manifestacija “Božić u Bihaću”, na kojoj su se Bišćani okupili i uživali u nastupima najmlađih učenika koji su zapravo i jamstvo da će Bihać i u predstojećem razdoblju biti mjesto u kojem se vole susjedi bez obzira kojoj vjeri i naciji pripadali, kaže za Večernji Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.•

Ključne riječi

Komentara 1

AA
aabbcc
23:33 27.03.2018.

Okrenite vi to zajedno u domove za beskucnike, pomoc bozijoj sirotinji i sl.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?