TOMISLAVGRAD: Večeras spektakl godine

Hrvati dobivaju misicu u narodnoj nošnji

02.07.2016.
u 07:00

Večeras s početkom u 19 sati u Gradskoj sportskoj dvorani u Tomislavgradu održat će se izbor za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji. Pred mnogobrojnom publikom i žirijem prodefilirat će 25 najljepših Hrvatica iz 19 zemalja svijeta koje će na sebi predstaviti tradicijsko blago hrvatskog naroda u cjelini. Organizator ovog događaja je Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak” koja je ove godine pripremila treću po redu Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Projekt se održava pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad.

Na Reviji i natjecanju sudjeluje 25 djevojaka iz čak 19 zemalja: Argentine, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Čilea, Italije, Kosova, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Perua, Rumunjske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije (Vojvodine), Švedske i Švicarske. Cilj ovoga programa su susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje te pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta. Djevojke su 28. lipnja stigle u Karmel sv. Ilije na obalama Buškoga jezera, gdje će biti smještene do nedjelje, a 29. su posjetile hrvatski kraljevski grad Knin, gdje su se na kninskoj tvrđavi fotografirale u narodnim nošnjama. Dvadeset pet sudionica Treće revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH boravile su dan poslije u Mostaru gdje ih je u Gradskoj vijećnici primio gradonačelnik Ljubo Bešlić. Jučer su se natjecateljice našle i u Rami te Sarajevu gdje su provele dan u razgledavanju i obilasku pripremajući se i na taj način za večerašnju natjecateljsku večer u Tomislavgradu. Napomenimo kako u zabavnom dijelu programa sudjeluje Krunoslav Kićo Slabinac, a program vode Frano Ridjan i Zrinka Turalija-Kurtak, poznati voditelji s HRT-a. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?