Igor Vrljić, predsjednik OO HDZ-a BiH Bugojno

Hrvati Bugojna pokretači su pozitivnih i važnih gospodarskih promjena

Igor Vrljić
13.08.2022.
u 16:29

Bugojno je središte cjelokupne regije Vrbaske doline koja povezuje Kupres i Prozor-Ramu. Svi oni gravitiraju Bugojnu, a ovo je jedan bazen od 100 tisuća ljudi, kaže Vrljić

Hrvati Bugojna, unatoč činjenici da su u manjini, svojevrsni su pokretači pozitivnih promjena u ovoj općini, počevši od lobiranja za dobivanje vrijednih sredstava za realizaciju projekata od koristi za sve građane pa do traženja političkog kompromisa. O ovoj, ali i drugim temama od značaja za Bugojno, a time i širi prostor središnje Bosne, za Večernji list BiH govori Igor Vrljić, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Bugojno.

Večernji list: Kakvi su trenutačno odnosi unutar Općinskog vijeća, odnosno kako se rad institucije reflektira na realizaciju projekata na terenu?

- Sjednice Općinskog vijeća nisu održane od ožujka, odnosno ne održavaju se redovito, tj. prema poslovniku o radu koji je predvidio da se održavaju jednom mjesečno. Razlog se najvjerojatnije skriva u činjenici da su ove godine parlamentarni izbori. Na političkom planu postoje određene prepreke koje se ne rješavaju već dulji niz godina, međutim, to nas ne sprječava da gledamo u budućnost i stvaramo pozitivno okruženje. Kada su pak u pitanju projekti od interesa za Hrvate u Bugojnu, oni su u fazi rješavanja, sve ono što smo dogovorili, u proračunu se završava i ispunjava, a sve se tranše koje su predviđene proračunom za naše institucije isplaćuju. Tu nema problema. Malo jest došlo do zastoja u realizaciji infrastrukturnih projekata zbog toga što je poskupio materijal.

Večernji list: O kojim je konkretno projektima riječ?

- Imamo dva cestovna pravca koja smo asfaltirali u otprilike 70 posto dužine. Bila su predviđena sredstva u 100-postotnom iznosu, međutim, poskupjeli su materijal i radovi, tako da za iznos koji je bio predviđen nije mogla biti urađena cijela dionica. Trenutačno tražimo dodatne izvore financiranja kako bismo završili taj dio. Riječ je o mjesnim zajednicama Kula-Bristovi, Boganovci i Rosulje.

Večernji list: Predstavnici HDZ-a BiH bili su također prilično aktivni kada je riječ o aktualiziranju i realizaciji strateški važnog projekta bugojanske obilaznice, a koja će značiti mnogo za sve Bugojance?

- Obilaznica ide svojim tijekom. To je bio HDZ-ov projekt kojemu smo dali veliku pozornost. Pritom treba podsjetiti kako smo za taj projekt lobirali na višim razinama vlasti, prvenstveno preko predsjednika Federacije Marinka Čavare i direktora Cesta Federacije Ljube Pravdića. Naša se cijela politika opredijelila upravo za velike infrastrukturne projekte te da lobiramo na višim razinama kako bismo ih završili, poput obilaznice, vodovoda i kanalizacije, sanacije deponija. Naravno, tu je i izgradnja poslovnih zona. U posljednjih 4-5 mjeseci aktivno smo djelovali kako bi jedna velika tvrtka odlučila u Bugojnu praviti pogon te bi trebala zaposliti od 150 do 200 osoba. Borimo se kako bismo završili te velike stvari, a ove tekuće iz proračuna idu redovito. To su projekti koji su od životnog značaja za čovjeka.

Večernji list: Može li se konstatirati kako su upravo Hrvati, iako u manjini, svojevrsni pokretači pozitivnih gospodarskih promjena u ovoj općini?

- Možemo to tako reći! Kada pogledate strukturu tvrtki koje djeluju u Bugojnu, vidljivo je kako se otvara prostor. Svaki investitor je dobrodošao na prostor naše općine i svakomu pokušavamo pomoći pronaći najpovoljnije uvjete za rad. Iskreno mi je drago što tvrtke s područja Hercegovine, a čiji su vlasnici Hrvati, pokazuju zanimanje za ovo područje. Jer Bugojno je središte cjelokupne regije Vrbaske doline koja povezuje Kupres i Prozor-Ramu. Svi oni gravitiraju Bugojnu, a ovo je jedan bazen od 100 tisuća ljudi. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije