sda ga predložio za ministra

Hrvati Bugojna dobili potporu, očekuju Cikotićevo stopiranje

17.06.2020.
u 16:50

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Bugojno dobila je političku potporu Hrvatskog narodnog sabora u osudi namjere SDA da za ministra obrane imenuje Selmu Cikotića, ratnog zapovjednika Operativne skupine Zapad, a koju su činile postrojbe Armije BiH koje su počinile brojne zločine nad Hrvatima Bugojna.

Pomno pratiti

Miroslav Zelić, predsjednik bugojanske HVIDRA-e, kazao je u izjavi za Večernji list kako su predstavnici hrvatskih udruga s područja Bugojna uputili priopćenje o neprihvatljivosti Cikotićeva izbora svim hrvatskim predstavnicima u vlasti, počevši od županijskih pa do državne razine vlasti. Kaže kako će hrvatske udruge iz Domovinskog rata pomno pratiti što se događa s ovim slučajem te kako očekuju od hrvatskih stranaka apsolutnu potporu kada je riječ o nedopustivosti Cikotićeva imenovanja za ministra. Istodobno, s jučer održane sjednice Glavnog vijeća HNS-a stigla je informacija kako to tijelo u cijelosti podržava stav Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat glede očitovanja o Cikotićevoj kandidaturi za ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH. Nešto prije Odjel za branitelje dao je punu potporu Koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Bugojna, ali i svim Hrvaticama i Hrvatima Bugojna i izrazio najsnažniju osudu Cikotićeve kandidature za ministra sigurnosti BiH. Ističu da je ovakvo ponašanje SDA sipanje soli na još uvijek otvorene rane Hrvata Bugojna, više od 15.000 protjeranih, nekoliko stotina po logorima mučenih i zlostavljanih, a ponajviše obitelji ubijenih Hrvata Bugojna, a posebno onih za čije se grobove još uvijek ne zna.

“Kakvu poruku ovom kandidaturom SDA šalje hrvatskim povratnicima u Bugojno i žele li oni ovim vrijeđanjem i ponižavanjem Hrvata dati do znanja da se do pomirenja i normalnog suživota na prostorima Bugojna teško ili, bolje rečeno, nikako ne može doći”, priopćeno je. Pozivaju da se konačno rasvijetli sudbina nasilno odvedenih Hrvata iz logora Armije BiH.

Čista provokacija

“Ako Selmo Cikotić, koji je za sebe znao reći da je moralno čist što se tiče Bugojna, ne kaže napokon pravu istinu o sudbini odvedenih i ubijenih zarobljenih Hrvata Bugojna, tko ih je odveo, po čijoj su zapovijedi ubijeni i gdje su zakopani i barem malo umanji sumnju sa sebe i na taj način dijelom umanji svoju odgovornost za sve strahote koje su prošli Hrvati Bugojna, onda on zasigurno ne može dobiti suglasnost na ovo imenovanje od političkih predstavnika hrvatskog naroda okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine”, naglašavaju iz HNS-a.

Šef Kluba HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović kaže da je Cikotićeva kandidatura čista provokacija. “Za mene ovo je čista provokacija i, čini mi, se jedan od posljednjih testova naše tolerancije prema SDA. Prijedlog nije prihvatljiv i neću podići ruku za njega”, izjavio je Lovrinović Srni.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?