Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Hrvati bi htjeli treći entitet, Bošnjaci ukidanje entiteta, a Srbi status quo

Za Hrvate je, osim trećeg entitea, najpoželjnija opcija ukidanje postojećih entiteta FBiH i RS-a
07. kolovoza 2014. u 09:07 19 komentara 3082 prikaza
'AUTOKARTA BiH'
Foto: ''

Kada bi se njih pitalo, većina bosanskohercegovačkih Hrvata izabrala bi treći entitet kao način teritorijalne reorganizacije države. Potvrdilo je to i istraživanje američkog NDI-ja rađeno u drugoj polovini lipnja na ukupnom uzorku od 2040 ispitanika s cijelog teritorija BiH.

Ukupno 51 posto ispitanika hrvatske nacionalnosti smatra uspostavu trećeg entiteta najboljim rješenjem za teritorijalni preustroj BiH. Međutim, ovakvo rješenje ima vrlo malu potporu među pripadnicima druga dva naroda u državi. Samo jedan posto Bošnjaka i šest posto Srba to vidi kao najbolju opciju. Ukupno gledano, osam posto ispitanika u BiH je za uspostavu trećeg entiteta kao najpoželjnije rješenje. Ovakvi stavovi se djelomično mogu objasniti time da i Srbi i Bošnjaci već imaju entitete u kojima dominiraju pa hrvatski „problem“ s entitetom ne doživljavaju kao vlastiti.

U svakom slučaju, i ovo istraživanje pokazuje kako će u BiH biti teško doći do konsenzusa o teritorijalnoj, a time i ustavnoj reorganizaciji zemlje. Za Hrvate je, osim trećeg entiteta, najpoželjnija opcija ukidanje postojećih entiteta. Ukupno je 22 posto hrvatskih ispitanika izabralo to rješenje kao najbolje za teritorijalni preustroj BiH. Da BiH treba biti podijeljena na nekoliko ekonomskih regija s visokim stupnjem autonomije smatra 13 posto hrvatskih ispitanika. Kada se ovaj postotak pridruži onima koji žele treći entitet, ispada da dvije trećine hrvatskih ispitanika žele decentraliziranu državu u kojoj će status sva tri naroda biti isti, što danas nije slučaj. Da uređenje BiH treba ostati kao što je danas, smatra tek devet posto Hrvata, dok podjelu BiH na tri neovisne države podupire zanemarivih tri posto bh. Hrvata. Znatno drukčiji su odgovori Bošnjaka i Srba. Za Bošnjake je najprihvatljivija opcija ukidanje entiteta. Ovakvo rješenje podupire 59 posto bošnjačkih ispitanika. Podjelu zemlje na ekonomske regije s visokom autonomijom najpoželjnijom opcijom smatra 18 posto Bošnjaka. Da dvoentitetski ustroj ne treba mijenjati, smatra 14 posto bošnjačkih ispitanika, dok po jedan posto podupire uspostavu trećeg entiteta, odnosno podjelu BiH na tri neovisne države. Srbi su, pak, najveći zagovornici zadržavanja postojećeg uređenja BiH. Njih 37 posto je u istraživanju NDI-ja odabralo tu opciju. Oko 24 posto srpskih ispitanika je za podjelu BiH na tri neovisne države, a 12 posto za formiranje ekonomskih regija s visokim stupnjem autonomije. Ukidanje entiteta podržalo bi sedam, a formiranje trećeg entiteta šest posto Srba u BiH.

  • ujo123:

    Samo treći entitet dolazi u obzir !!!

  • mlini77:

    Samo treci entitet je rijesenje sve ostalo je banana!!!!!!!

  • ilicak:

    Uslucaju Bosne , naj bolje bih bilo prihvatiti sistem upravljanja kao kod Svicaraca, samo kada bih nasi ljudi bili toga svjesni i da se ne bave; mitom.korupcijom i bezzakonjem. U Bosni bivaju kaznjeni samo oni "mali " koji i tako ... prikaži još! nemaju nista. Advokati. sudije i visocija instanca,, za njih zakon ne postoji, i oni rade sta hoce. Dok u Bosni ne bude zakon isti za sve stanovnike bez obzira na kes i podobnost mi mali ce mo izumrijet a poslije ce nastat ere otkupa nasih imanja i zemljista. To ce stranci dobit ni bud posto i sacekat da pokrepaju bosanski gladozderi da oni mogu radit sto budu htjeli na ovom podrucju.