statistika pokazala

Hrana poskupjela za 22 posto u godini dana

storyeditor/2023-03-09/9e9e5d9e5985c578fa3c__1_.jpeg
Agencije
12.03.2023.
u 08:34

Jedini pad cijena zabilježen je u odjeljku odjeće i obuće, i to u prosjeku za 2,9 posto, stoji u posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH

Gotovo je nemoguće izdvojiti proizvode i usluge čije cijene posljednju godinu dana nisu rasle. U godini dana, prema posljednjim službenim statistikama, cijene su više za 14,1 posto, piše Večernji list BiH.

Prosječan rast

Cijene su u siječnju 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine bile više za 14,1%. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrane i bezalkoholnih napitaka za 22%, alkoholnih pića i duhana za 3%, stanovanja i režijskih izdataka za 15,6%, namještaja, kućanskih uređaja i redovitog održavanja kuće za 12,9%, zdravstva za 2,3%, prijevoza za 15,7%, komunikacije za 1%, rekreacije i kulture za 9,5%, obrazovanja za 2,6%, restorana i hotela za 10,1% te ostalih dobara i usluga za 8,8%.

Jedini pad cijena zabilježen je u odjeljku odjeće i obuće, i to u prosjeku za 2,9 posto, stoji u posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH. Budući da su najviše poskupjeli hrana i piće, provjerili smo za koliko su cijene određenih proizvoda rasle. Kilogram riže u godini dana skuplji je za 0,90 KM. Za kruh od pšeničnog brašna izdvaja se 0,60 KM više, kilogram pšeničnog bijelog brašna 0,40 KM više. Znatno više novca u odnosu na već navedene proizvode izdvajalo se za meso. Kilogram junetine bez kosti u godini dana poskupio je za 3,90 KM, dok se za kilogram svinjetine s kostima prosječno izdvajalo 2,30 KM više.

Službena statistika zabilježila je da je kilogram piletine u prosjeku skuplji za 1,20 KM. Svježa pastrva je s 10 KM poskupjela na 11,60 KM, što znači da je za istu količinu te vrste ribe u godini dana bilo potrebno izdvojiti 1,60 KM više. Situacija nije bolja ni s mlijekom u tetrapaku, sirom, maslacem, margarinom, uljem ni kavom. Naime, litra mlijeka u tetrapaku u prosjeku je, stoji u podacima, skuplja za 1 KM, kilogram tvrdokornog sira za 4,30 KM, kilogram maslaca za 7 KM, kilogram margarina za 1,20 KM, dok se za litru ulja u prosjeku izdvajalo 0,60 KM više, a za kilogram mljevene kave 2 KM više. I kod banana, jabuka, crnog luka, graha... također je zabilježen rast cijena. I oni koji se griju na drva ili ugljen, a takvih je u BiH ponajviše, osjetili su značajan rast cijena ogrjeva. Za kubni metar ogrjevnog drva izdvajalo se 21,10 KM više, a za tonu ugljena čak 43,70 KM više. I tako, dok se iz dana u dan bilježi rast cijena osnovnih životnih namirnica, ali i većine drugih proizvoda te usluga, u svijetu je u prošlom mjesecu došlo do blagog pada cijena. Neke blage, ali ipak pozitivne promjene zabilježene su i u BiH, što je za Fenu potvrdila Murisa Marić, izvršna direktorica Udruge za zaštitu potrošača "DON" Prijedor.

Blagi pad

- Na policama bilježimo blagi pad cijene jestivog ulja, što svakako ohrabruje da i drugi proizvodi mogu i trebaju imati znatno nižu cijenu. No, s druge strane, opravdan je strah kod građana od novih poskupljenja jer do sada ni jedna vlada u BiH nije donijela mjere u vezi s ublažavanjem krize i naglim porastom inflacije - objašnjava Marić. Prognoze nisu ohrabrujuće, prema njezinim riječima, jer će, kaže, sjetva ponovno biti znatno skuplja, a svjedoci smo da se u BiH proizvodi malo hrane, većina je iz uvoza. Na pitanje mijenjaju li se potrošačke navike zbog svakodnevnih poskupljenja, kupuju li manje i okreću li se jeftinijim proizvodima, Marić odgovara kako se u BiH već odavno ne gleda na kvalitetu, nego se kupuje ono što je dostupno i pristupačno građanima BiH. - Može li obitelj koja živi od mirovine ili najniže plaće razmišljati o kvaliteti ili je važno samo kako preživjeti mjesec i da ne uđe u dužničko ropstvo? Sada se kupuje na sniženjima, u trgovinu se ide s popisom, i to samo onih nužnih artikala koji nedostaju te uz prateće akcije i sniženja hrane koje nude trgovački centri svaki tjedan- kazala je među ostalim, Marić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?