minimalan sastav opijata

Hrana od konoplje, biljke koja je poznata kao opijat, sve traženija na tržištu BiH

04.10.2016.
u 07:00

U BiH nije u potpunosti zabranjena upotreba kanabisa, štoviše, moguće je kupiti kaše koje sadrže ovu biljku. Uz kaše, u prodaji je i ulje od konoplje, kao i brašno, piše Večernji list BiH.

Važna količina THC-a

Naravno, riječ je o vrsti konoplje koja ima minimalan sastav opijata, odnosno on ne smije prelaziti 0,2%, a u banjolučkim prodavaonicama sve je više ovakvih kaša, doznaje “EuroBlic”.

“Nedavno sam slučajno vidjela na polici kašu s konopljom i iz radoznalosti je uzela. Moram priznati kako sam se poprilično iznenadila jer mi je čudno da je kod nas dopuštena ovakva prodaja, s obzirom na to da kanabis još nije legaliziran ni u medicinske svrhe”, ispričala je Banjolučanka Bojana Ristić. Iz Inspektorata RS-a objašnjavaju kako su industrijska konoplja i marihuana različiti oblici biljke kanabis i imaju različit sadržaj THC-a koji ima psihoaktivno djelovanje i čija je upotreba zabranjena. Zakonom o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga BiH definirano je da je u industrijske svrhe dopušten uzgoj i promet biljke konoplje - kanabis sativa L, te da je ovu konoplju dopušteno uzgajati i stavljati u prodaju ako sadržaj opijata ne prelazi 0,2%. Iz Inspektorata su za “EuroBlic” kazali kako su u BiH u važećim sortnim listama upisane sorte industrijske konoplje čiji je uzgoj dopušten i u zemljama EU i regije. Međutim, osobe koje žele uzgajati konoplju moraju prethodno pribaviti odobrenje Ministarstva poljoprivrede. Na tržištu je moguće naći i pivo od kanabisa, ali opet, naravno, onog koji ne sadrži prekomjerne doze opijata. Već godinama se udruge oboljelih od teških bolesti bore da se u BiH ulje kanabisa u svrhu liječenja legalizira po uzoru na većinu europskih zemalja, pa i susjednu Hrvatsku. Ulje kanabisa, koje se koristi u liječenju brojnih teških bolesti, moglo bi uskoro biti odobreno i u BiH.

Nada za izlječenje

Naime, Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine dala je “zeleno svjetlo” za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe i sada je na Vijeću ministara Bosne i Hercegovine donijeti konačnu odluku o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe. Za konoplju se zna bar 5000 godina. Smatra se da je jedna od prvih kultiviranih biljaka uopće koje su ljudi uzgajali. Nekad su se njezina vlakna koristila za izradu konopaca, ali ubrzo je otkriveno kako ima mnogo širi spektar djelovanja, da je više nego korisna za zdravlje. Ali nitko nije mogao pretpostaviti da će i poslije toliko tisuća godina, na početku 21. st., to biti biljka o kojoj se najviše priča i u koju će milijuni polagati nadu za izlječenje. Nijedan drugi izvor hrane ne osigurava toliko proteina, u tako lako probavljivom obliku, niti posjeduje esencijalna ulja u tako savršenom odnosu kao ulje sjemena konoplje. Konoplja se najčešće koristi kao pomoćno ljekovito sredstvo protiv stresa, anksioznosti, gubitka apetita, a pomaže i kod kardiovaskularnih problema i poremećaja hormonske ravnoteže. Preporučuje se za liječenje migrena i različitih vrsta bolova, dijabetesa, tumora. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije