Dobre vijesti

Hrana će pojeftiniti jer će trgovci sami određivati cijene

Kupovina hrane
Foto: VL FOTO
08.11.2014.
u 10:27

Država više neće kontrolirati cijene osnovnih živežnih namirnica, a istovremeno počinje tržišna utrka trgovaca. Kako je za Večernji list rekao Mensud Lakota, direktor Narodnih dućana, ova promjena bi mogla dovesti i do pada cijena određenih proizvoda

Na posljednjoj sjednici Vlade FBiH donesena je odluka prema kojoj trgovci više nisu obvezni dostavljati obavijesti o promjeni cijena margarina, šećera, soli, ulja... Na ovaj način država više neće kontrolirati cijene osnovnih živežnih namirnica, a istovremeno počinje tržišna utrka trgovaca. Kako je za Večernji list rekao Mensud Lakota, direktor Narodnih dućana, ova promjena bi mogla dovesti i do pada cijena određenih proizvoda. - Ako se veliki trgovački lanci, negdje u pozadini, ne dogovore oko cijena ovih proizvoda, možemo očekivati kako će padati cijene određenih proizvoda. Razumno bi bilo da počne tržišna utrka u kojoj će trgovci obaranjem marže pokušati privući kupce u svoje trgovine. Ipak, ostavimo još malo vremena kako bismo vidjeli kakve će posljedice imati ova odluka vlasti na obične građane - govori nam Lakota. Dodaje kako je sasvim normalno da je vlada ukinula ovu odluku jer prema europskim standardima, država ne može kontrolirati cijenu nečega što nije državno vlasništvo. - Više nema državnih tvrtki koje se bave ovom djelatnošću, a privatnicima država nema pravo odrediti po kojoj će cijeni prodavati nešto što je njihovo vlasništvo. Kako nekome reći da nešto neće prodavati za 100 KM, nego za 80 KM? Ali, zato postoji konkurencija koja bi trebala preuzeti ono što je do sada radila država. To možemo očekivati - ističe Lakota. Inače, trgovci na osnovnim životnim namirnicama imaju maržu od šest do osam posto, a hoće li ona i u budućnosti ostati takva, ostaje za vidjeti. Prostor za smanjenje cijena nije veliki, ali većina je složna kako on ipak postoji. Naš sugovornik govori kako već godinama zahtijeva liberalizaciju tržišta koja u konačnici treba dovesti do pada cijena. - Ovdje ne govorimo samo o hrani. Najavljuje se kako ćemo od 1. siječnja moći birati i od koga ćemo kupovati struju. Što ako vam netko istu uslugu, koju ste do sada plaćali npr. 2 KM, ponudi po 1 KM. Naravno da će te uzeti jeftiniju ponudu. Mi se nadamo takvom scenariju - zaključuje za Vecernji.ba Lakota. I građani se nadaju takvom scenariju jer on u konačnici znači značajno smanjenje troškova života. S obzirom da većina građana živi na rubu socijalnog ponora, naravno da bilo kakvo smanjenje životnih troškova bi bilo od velikog značaja. Posljedice odluke o ukidanju kontrole cijena će se uskoro osjetiti.    

Ključne riječi

Komentara 1

PA
pavel1001
18:41 08.11.2014.

sta nas briga sto je u Bosni,jeste vi normalni?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije