STENOGRAM

Holbrooke: Ne dirajte istočnu Slavoniju dok se ne riješi BiH

'zagreb, 030999 tudjman holbrook snimio patrik macek'
Foto: ' '
04.04.2014.
u 09:19

Hoolbroke u Zagreb dolazi nakon razgovora s Miloševićem koji je rekao da je spreman pregovarati

U kontekstu aktualne hrvatske tužbe protiv Srbije pred ICJ-om javnosti je postao dostupan i transkript tajnog razgovora američkog državnog tajnika Richarda Holbrookea i tadašnjeg predsjednika RH Franje Tuđmana. Razgovor se vodio u uredu predsjednika Tuđmana u Zagrebu 18. kolovoza 1995., deset dana nakon završetka operacije Oluja. Prenosimo razgovor:

TUĐMAN: Gospodine, vi ste vjerojatno upoznati s kartom NATO-a i Europske unije iz 1990. i 1993.

CLARK: Ne sjećam se takve mape NATO-a.

TUĐMAN: NATO-a ili Europske unije. To je podjela između Istoka, Rusije i Zapada.

CLARK: To sasvim sigurno nije službeni NATO-ov dokument.

TUĐMAN: Ne kao službeni dokument, nego strateško razmatranje, koncept…

CLARK: Gospodine, predsjedniče, mogu vam reći da NATO nema nikakav strateški koncept te vrste. Vidio sam sve takve dokumente, ali ovoga tu nema.

ŠUŠAK: Ona se koristi kako bi se nas napadalo za navodne pregovore s Miloševićem. To nije naš (nejasno)...

TUĐMAN: To je mapa iz Bruxellesa.

HOLBROOKE: Molim vas, jesam li dobro shvatio o kojoj karti je riječ? (...) Rekli ste da karta (salveta) koju su objavile londonske novine ne prikazuje vaše viđenje Bosne i Hercegovine i da ono što ste nacrtali Ashdownu nije nešto što vi osobno podržavate.

TUĐMAN: Svakako. Ipak, ja podržavam Henryja Kissingera kad kaže: ‘Ako nismo mogli spasiti Jugoslaviju, ne možemo sačuvati Bosnu i Hercegovinu’.

HOLBROOKE: Znate, Kissinger je imao puno ludih ideja.

TUĐMAN: Ali su logične.

HOLBROOKE: On nije glup, ali govori samo u svoje ime. Htio bih to sasvim razjasniti, da bude sasvim jasno da vi i Milošević nećete dijeliti Bosnu. To je iznimno važno. Morate biti u stanju reći predsjedniku Clintonu, vrlo jasno, da dijelite američko viđenje regije koje uključuje Bosnu kao posebnu naciju.

ŠUŠAK: Kao posebnu državu.

HOLBROOKE: …uniju, federaciju, razumijemo se. Posebnu državu u UN-u, sa sadašnjim granicama.

TUĐMAN: Dragi gospodine Holbrooke, nisam samo tako spomenuo sporazum iz 1939… (…) Još od sporazuma Churchilla i Staljina o fifti-fifti podjeli interesnih sfera u bivšoj Jugoslaviji…

GALBRAITH: Dopustite mi da nešto kažem, gospodine predsjedniče (…). Podržavamo teritorijalni integritet Hrvatske i također Bosne i Hercegovine. Nešto ranije pitali ste bi li takozvani sporazum, koji nikad nije postojao, bio prihvatljiv za SAD. Odgovor je vrlo jasan: nikad neće biti prihvatljivo za SAD. Mi jednostavno nećemo sudjelovati u podjeli Bosne ni pod kakvim uvjetima. (….)

HOLBROOKE: Volio bih da neke stvari raspravimo na osobnijoj razini. Na prvom mjestu, istočnu Slavoniju i Miloševića. Rekli ste da se ništa neće dogoditi u istočnoj Slavoniji u idućih nekoliko mjeseci, ali nakon isteka mandata UNCRO-u mogli biste poduzeti akciju.

TUĐMAN: Ako ne bude napretka u pregovorima?

HOOLBROKE: Razumijem. Htio bih biti vrlo iskren, zato što vam je naša administracija posljednjih mjeseci davala različite signale o vojnim aktivnostima. U studenome smo vas tražili da ne napadate, i niste. U ožujku smo se složili, (?) i vi niste napali. Ali onda je rat opet počeo. A kad ste ušli u zapadnu Slavoniju, veleposlanik Galbraith i ja shvatili smo strateški značaj te operacije i pritiska izvršenog na Srbe, pa smo u Washingtonu odlučno zastupali vaš stav. Gospodine predsjedniče, (…) imali ste pravo na vojnu operaciju u zapadnoj Slavoniji i ja sam to uvijek branio u Washingtonu. Sjećate se da smo se sreli u Londonu i tada smo se u američkom Veleposlanstvu sreli s potpredsjednikom Goreom. Bilo je vrlo dramatično, neki su tražili da se povučete iz zapadne Slavonije, ali mi smo rekli apsolutno ne, to je vaša zemlja. Zatim smo razgovarali o vašim aktivnostima u Livanjskom polju, i tu smo vam ponovno rekli ‘samo naprijed’. Javno smo rekli da smo zabrinuti, ali privatno, vi ste znali što mi želimo. Nakon toga se pojavilo pitanje Knina, sektora Sjever i sektora Jug, Peter je bio uključen u pregovore s Babićem oko plana Z-4, bilo je puno konfuzije.

Vi ste krenuli naprijed. To je bio trijumf u političkom i vojnom smislu. Jedini problem su izbjeglice. (…) No, gospodine, predsjedniče, ne mogu napraviti iskorak i u istočnoj Slavoniji i u BiH istodobno. Usput budi rečeno, primijetili ste da nisam spominjao suzdržanost u Livanjskom polju, nisam spominjao suzdržanost u zapadnoj Bosni, gdje su federalne postrojbe aktivne. To je druga dimenzija. Ali povlačim vrlo, vrlo strogu liniju prema istočnoj Slavoniji. Što više nam ponudite sada, što više fleksibilnosti, suzdržanosti i liderstva pokažete svijetu, to će brže Hrvatska postati dio zapadne Europe. A tamo pripadate.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?