Intervju: Svevlad Hoffmann, glavni policijski inspektor Granične policije BiH te kandidat za ravnatelja Federalne uprave policije

Hoffmann: Hrvatima se ne dopušta dobiti poziciju ravnatelja FUP-a

23.08.2023.
u 21:50

Hoffmann naglašava i kako je Zakonom o unutarnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine propisano da ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Federalne uprave policije ne smiju biti iz reda istog konstitutivnog naroda

Svevlad Hoffmann, glavni policijski inspektor Granične policije BiH te kandidat za ravnatelja Federalne uprave policije, u razgovoru za Večernji list BiH ističe kako se već dulje odugovlači primjena rezultata raspisanog natječaja za poziciju ravnatelja FUP-a, a temeljem kojega je samo on ispunjavao uvjete za preuzimanje ove važne dužnosti. Naglašava i kako je Zakonom o unutarnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine propisano da ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Federalne uprave policije ne smiju biti iz reda istog konstitutivnog naroda te stoga poziva nadležne da konačno provedu rezultate natječaja temeljem kojega je, podsjeća, samo on ispunjavao uvjete za preuzimanje navedene pozicije. Ističe i kako taj natječaj nije poništen niti je mogao biti poništen jer ga može poništiti samo onaj tko ga je raspisao, a to je Neovisni odbor Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Večernji list: Možete li nam opisati proces koji je tekao od raspisivanja javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Federalne uprave policije pa do njegova okončanja?

- Zakonom o unutarnjim poslovima propisano je da je mjerodavno tijelo za postupak izbora i imenovanja ravnatelja Federalne uprave policije Neovisni odbor Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koji je bio raspisao natječaj za poziciju ravnatelja FUP-a, a koja je, moram to naglasiti, prazna gotovo četiri godine. Na taj javni natječaj, uz ostale kandidate, javio sam se i ja. Moram pritom istaknuti kako je Neovisni odbor korektno proveo natječaj, onako kako je zakonom i propisano te je izvršio provjeru ispunjavanja uvjeta svih kandidata koji su se prijavili. Nakon toga proveo je i postupak intervjua, kao i ocjenjivanje, a na kraju je sastavio i listu s najbolje ocijenjenim kandidatima na kojoj se, uz mene, našao i kolega Ensad Korman koji je u to vrijeme bio vršitelj dužnosti ravnatelja Federalne uprave policije. Lista s ta dva imena, kako je to propisano zakonskim rješenjem, proslijeđena je nakon toga Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na imenovanje. Međutim, s obzirom na to da se sve to događalo u vrijeme kada je prethodna Vlada Federacije BiH, čiji je premijer bio Fadil Novalić, bila, da tako kažem, u tehničkom mandatu, a to je bilo neposredno prije primopredaje između Novalićeve i Nikšićeve Vlade, tadašnja Novalićeva Vlada zauzela je stav da postupak oko izbora ravnatelja treba privesti kraju novoformirana Vlada. Uz to su isticani i odgovarajući argumenti prema kojima se nije znalo tko će u novoj Vladi, u smislu nacionalne pripadnosti, biti federalni ministar policije.

Večernji list: Zbog čega je, zapravo, važna situacija s nacionalnom pripadnosti kada je riječ o navedenim dužnostima?

- Moram istaknuti važnu odredbu prema kojoj je, u skladu sa Zakonom o unutarnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine, propisano da ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Federalne uprave policije ne smiju biti iz reda istog konstitutivnog naroda.

Nakon što je imenovana nova Vlada Federacije BiH, pa tako i novi ministar, bilo je jasno da gospodin Korman pripada istom narodu kao i ministar. Dakle, proisteklo je da je ostao samo jedan kandidat u punom kapacitetu da bude imenovan na poziciju ravnatelja Federalne uprave policije.

Večernji list: Što se događa u idućem razdoblju kada je riječ o tom procesu?

- Događa se situacija u kojoj federalni ministar MUP-a izbjegava staviti listu kandidata na sjednicu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kako bi ona mogla okončati proceduru izbora. Njegovi su argumenti da je natječaj poništen, međutim, nitko ga nije poništio, a nije ga ni mogao poništiti. Naime, natječaj može poništiti samo onaj tko ga je raspisao, a to je Neovisni odbor, a Neovisnom odboru je istekao mandat, novi Neovisni odbor nije izabran.

Prije nešto malo više od tri mjeseca imenovan je policijski službenik za v. d. ravnatelja, a koji dolazi iz reda istog konstitutivnog naroda kao i ministar. Prošlo je to jednom, a, evo, sada je ponovno produljen mandat v. d. ravnatelja za dodatna tri mjeseca. Međutim, ni to nije u skladu sa zakonom jer, prema Zakonu o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine, nije dopušteno da se imenovanja ponavljaju. Odnosno, ona se mogu izvršiti na mandat od najviše tri mjeseca. Poslao sam dopis dopremijeru, gospodinu Kraljeviću, kako bih ga o svemu tome argumentirano informirao te da se on s pozicije na kojoj se nalazi založi da se ovim postupcima stane na kraj.

Večernji list: Kakve su, zapravo, posljedice navedene situacije kada govorimo o imenovanju?

- Smatram da se ovim postupcima ne nanosi šteta samo meni kao kandidatu jer mi se narušavaju prava iz radnog odnosa, ovdje sam govorio o aspektu mene kao kandidata, ovdje se nanosi šteta i jednom konstitutivnom narodu kojemu se ne dopušta da predstavnik toga naroda dođe na poziciju koja mu u ovoj konstelaciji i po zakonu pripada. Čini se da smo, uz poziciju ravnatelja Federalne uprave policije, svjedoci i da se nešto slično događa s pozicijom suca Ustavnoga suda. Odnosno, ne dopušta se da se zakon provede te da se imenuju oni koji su pripadnici određenog konstitutivnog naroda, u ovom slučaju Hrvati. Očekujem da će se naći interesa za ovu tematiku i da će se, nakon što saslušaju moje argumente, ova situacija promijeniti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?