Od Viteza do Vukovara - Hrvati središnje Bosne odaju počast žrtvama Grada Heroja

Hodočasnici iz središnje Bosne u šest dana propješačit će 260 km do Vukovara

12.11.2023.
u 11:11

Hrvati središnje Bosne osjećaju bol i patnju Vukovara, grada heroja čiju je obranu srpski agresor slomio 18. studenoga 1991. godine nakon najkrvavije bitke Domovinskog rata i opsade koja je trajala 87 dana.

Bolno iskustvo

Osjećaju jer i sami su u proteklom Domovinskom ratu doživjeli bolno iskustvo okruženja od mnogo brojnijeg neprijatelja, bez hrane, lijekova. Ginuli su svakodnevno braneći svoje obitelji i domove, znaju što znači biti prognan sa svojih ognjišta, izgubiti najmilije, gledati stradanja i patnju nevinih, djece, žena, zarobljenika.

Baš zato prije šest godina hodočašćem od Viteza, jednog od mjesta središnje Bosne kojemu su Hrvati u ratu podnijeli ogromne žrtve, do Vukovara, odlučili su pokloniti se žrtvi Grada Heroja, žrtvujući se pješačenjem u kojemu će u šest dana prijeći 260 kilometara. Ove godine iz viteškog naselja Jardol na put kreću u subotu, 11. studenoga nakon mise i druženja s mještanima. Hodočasnika je ove godine 13, potvrdio nam je Ivica Kolenda, Travničanin koji u Vukovar hodočasti treću godinu zaredom.

- Na put krećemo 11. studenog iz Jardola. Prvo odredište nam je Žepče, zatim Doboj, Modriča. Granicu planiramo prijeći u Šamcu. Planiramo svakoga dana prijeći oko 50 km puta kroz Bosnu i Hercegovinu, a nakon što prijeđemo granicu, dnevno bismo do Vukovara pješačili oko 30 km da bismo u Vukovar stigli uoči godišnjice obilježavanja pada Vukovara te bili dio programa odavanja počasti žrtvama - objasnio nam je Kolenda.

Vitežani i Travničani su najbrojniji u skupini hodočasnika, po četvero iz oba mjesta pješice kreće put Vukovara.

Među njima je i Ivan Rajković iz Jardola koji hodočasti od samog početka. - Iako ne može biti s nama jer je nedavno operiran, s molitvama i mislima pratit će nas Andrija Livančić, za čiji oporavak također molimo. I ove godine pridružit će nam se Mladen Akrap Manac iz Busovače, a s nama će put Vukovara ove godine i Sanjin Kezija iz Kreševa te Anto Drlje, koji je rodom iz Kraljeve Sutjeske, a trenutačno živi u Splitu - kazao nam je Kolenda, jedan od četvorice hodočasnika iz Travnika.

Među travničkim hodočasnicima je i Ivanka Tavić iz sela Maljine, mjesta stravičnog zločina koji su lipnju '93. počinili pripadnici Armije RBiH strijeljavši 37 zarobljenih Hrvata u mjestu Bikoše. Ivanka nije prva žena koja hodočasti u Vukovar, ali je ove godine jedina.

Snaga žene

- Žrtva mojih suboraca iz sela, njima na čast i slavu, bit će mi vodilja i snaga da uz Božju pomoć s ostalim prijeđem put do Vukovara - kaže Ivanka Tavić, koja svojim primjerom potvrđuje snagu žene koja je u ratu bila od iznimne važnosti u obrani hrvatskog naroda središnje Bosne.

A središnja Bosna, baš poput Vukovara, puna je otvorenih rana koje govore o stradanju hrvatskog naroda, čije žrtve i dalje vape za pravdom i istinom. Pokloniti se žrtvama Vukovara, ispričati priče o srednjobosanskim mjestima progona i zločina misija je koju su sebi postavili hodočasnici koje bol i patnja proživljena u ratu na poseban način veže sa stradanjem Vukovaraca u krvavim bitkama u kojima se jednako kao i u središnjoj Bosni pokušalo obraniti neobranjivo, uz ogromne i nesebične žrtve branitelja te užasna stradavanja civila, uključujući djecu, žene i ranjenike.

Hodočasnici iz središnje Bosne nadaju se kako će sličnih hodočašća biti i do mjesta stradanja Hrvata u središnjoj Bosni, od Viteza preko Travnika, Bugojna do brojnih drugih odredišta. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije