Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Hodočasnici iz Koreje pohodili biskupa Komaricu i slavili misu u katedrali, poljski hodočasnici pohodili Gumjeru

30. srpnja 2019. u 11:49 0 komentara 94 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Više od 50 hodočasnika iz nadbiskupije Kwangju iz Južne Koreje, zajedno sa svojim nadbiskupom mons Choi Chang Mu - Andrea i dvojicom svećenika, pohodilo je u ponedjeljak, 29. srpnja 2019. banjolučkog biskupa Franju Komaricu. Tijekom višesatnog druženja s njim slavili su i svetu misu i zajedno molili krunicu u katedrali. To je bila druga skupina korejskih hodočasnika u roku od nešto više od mjesec dana.

Bila je i ovo posjeta biskupu Komarici kao znak duhovne i molitvene povezanosti s Banjolučkom biskupijom, čiji vjernici, po nalogu biskupovom kod svake sv. mise mole za obespravljenu „crkvu šutnje“ u Sjevernoj Koreji, u teško satrvenoj biskupiji Pyongyang, te za mir na cijelom Korejskom poluotoku.

Biskup Franjo je u prigodnoj propovjedi zahvalio korejskim hodočasnicima i njihovom nadbiskupu za „ovaj osobiti izraz kršćanske povezanosti i solidarnosti“, te ih obodrio da nastave i dalje moliti i raditi za pravedni mir u korejskom narodu u obje sadašnje države, te za progonjene i obespravljene kršćane i druge ljude u nevolji.
Hodočasnici su biskupu Franji zahvalili za toplo gostoprimstvo.

Istoga dana grupa više od 50 hodočasnika iz poljskog grada Boleslawieca i okoline pohodila je Gumjeru, jednu od većeg broja poljskih župa koje su do kraja 2. svjetskog rata postojale u prnjavorskom dekanatu. Bili su na groblju te na temeljima župne kuće, gdje su čak i fizički radili na uređenju. Potom su na temeljima župne crkve Uzvišenja sv. Križa slavili svetu misu, koju je predslavio biskup Franjo Komarica. S njime su koncelebrirali župnik i dekan prnjavorski mons. Vlado Lukenda i jedan poljski župnik vlč. Andrzejem, koji je vodio grupu hodočasnika.

Biskup je izrazio zahvalnost poljskim katolicima da svake godine pohađaju u brojnim skupinama groblja svojih predaka, uređuju ih i za pokojne svoje mole i slave sv. misu. Upoznao ih je s osobitim značenjem mjesta na kojem se nalaze, jer je tu pred rat i tijekom rata do 11. srpnja 1943. pastoralno djelovao vrlo agilni i plemeniti mladi svećenik Anto Dujlović.

Braneći Božji zakon i Kristovo Evanđelje, te svoje miroljubive vjernike on je položio svoj život. Tu njegovu žrtvu njegovi župljani, kao ni župljani okolnih poljskih župa nisu kroz sva kasnija desetljeća zaboravili. Proces za njegovu beatifikaciju je počeo prije nekoliko godina i dobro napreduje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.