Počela sjednica Zastupničkog doma

Hoće li zastupnici donijeti odluku o izborima u Mostaru?

zastupnicki dom
27.04.2016.
u 10:56

Pet različitih prijedloga izmjena Izbornog zakona koji dolaze od različitih predlagača na dnevnom su redu sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je jutros počela u Sarajevu.

Izmjene izbornog zakona predložili su zastupnici SDP-a i DF-a Mirsad Mešić i Damir Bećirović, dopredsjedavateljica Doma Borjana Krišto (HDZBiH) te zastupnici SDA i SBB-a Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić.

Razmatranje ovih zakonskih rješenja koja se tiču održavanja lokalnih izbora u Mostaru zastupnici su predložili da se razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku. 

Zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić na početku sjednice ukazala je da je predloženo mnogo izmjena Izbornog zakona po hitnom postupku, a radi se o kompliciranoj materiji te ne ispunjavaju osnovne uvjete za takvu proceduru.

S druge strane, po redovitom zakonodavnom postupku razmatranje izmjena Izbornog zakona predložilo je povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma i članovi Interresorne radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva.

Osim toga, zastupnici bi danas svoj stav trebali dati i na drugo uzastopno negativno mišljenje Ustavnopravnog povjerenstva na Prijedlog zakona o Ustavnom sudu i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona, a oba zakona predložili su zastupnici SDS-a i SNSD-a.

Izmjenama zakona o Ustavnom sudu predviđeno je ukidanje stranih sudaca, a izmjenama Krivičnog zakona predviđeno je brisanje članova koji propisuju sankcije za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH.

Na dnevnom redu sjednice još je nekoliko zakonskih prijedloga koje je predložilo Vijeće ministara, ali i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama  Zakona o financiranju političkih stranaka što je također prijedlog Interresorne radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva.

Šale oko Parlamenta

Na početku sjednice Mladen Bosić je obavijestio kako je došlo do redovite rotacije na čelu Zastupničkog doma PS BiH te da je na poziciji predsjedatelja ovog doma Bosić zamijenio dosadašnju predsjedateljicu Borjanu Krišto.

Na otvaranju rasprave o dnevnom redu sjednice, Dušanka Majkić iz SNSD-a je kazala da se na društvenim mrežama pravi šala na račun Parlamenta BiH kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH.

Nikola Špirić iz SNSD-a upitao je parlamentarnu većinu imaju li zajednički prijedlog kada je u pitanju Mostar, a ne tri prijedloga koja su upućena u proceduru.

"Možemo li pokušati da se ovo odgodi za dan ili dva pa da se dođe do zajedničkog prijedloga ili je ovo igra pred očima javnosti i međunarodne zajednice? Nađite tu zastupničku mogućnost da se dođe do jedinstvenog rješenja", kazao je Špirić.

Staša Košarac iz SNSD-a je kazao kako je neupitno da se pitanje Mostara treba riješiti.

"To treba riještii u interesu građana Mostara, ali mi se čini da se s tri prijedloga pokazuje da SDA-SBB i HDZ nemaju zajedničko rješenje. Nisam siguran da smo na putu da riješimo pitanje Mostara danas. Srbi iz Mostara su izašli s jedinstvenom stavom i svojim viđenjem rješenja za Mostar. Mislim da nećemo doći do nikakvog rješenja za Mostar ako sveobuhvatno ne tretiramo sve one prijedloge među kojima je i onaj SDS-a i SNSD-a", kazao je Košarac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije