Mjere još ublažene

HNŽ: Mladi i stari mogu van nedjeljom, otvaraju se frizerski i kozmetički saloni

28.04.2020.
u 13:47

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) epidemiološka situacija je i dalje povoljna pa je tako u protekla 24 sata zabilježen samo jedan novi slučaja covida-19, i to u Mostaru.

Specijalist infektolog dr. Siniša Skočibušić na redovitoj konferenciji za novinare kazao je da su u protekla 24 sata u covid-bolnicu Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar hospitalizirana dva nova pacijenta, a dva su otpuštena na kućno liječene.

Trenutno se u mostarskoj covid-bolnici liječe 22 pacijenata, od kojih su četiri na respiratoru u teškom stanju, a četiri na liječenju uz potporu kisikom. Ostali su stabilno i u fazi oporavka.

Dr. Skočibušić zahvalio je građanima na pridržavanju propisanih mjera čime su, kako je rekao, pridonijeli stabilizaciji stanja na području HNŽ-a.

- I dalje je važno pridržavati se individualnih mjera, kao što su nošenje maske, pranje ruku i održavanje fizičke udaljenosti metar do dva od drugih osoba. Poštivanjem tih mjera zadržat ćemo ovakve stabilne brojke i nećemo imati dodatne valove zaraze koji bi opteretili naš zdravstveni sustav - poručio je dr. Skočibušić.

Savjetnika predsjednika Vlade HNŽ-a Darko Juka javnosti je predstavio novi set odluka Stožera civilne zaštite HNŽ-a prema kojima se osobama starijim od 65 godina, pored već postojećih termina ponedjeljkom, srijedom i petkom, dopušta izlazak nedjeljom u vremenu do 13 sati, dok se osobama mlađim od 18, uz već postojeće termine utorkom, četvrtkom i subotom, dopušta izlazak nedjeljom iza 14 sati. Ova odluka počet će se primjenjivati već u nedjelju, 3. svibnja.

- Također, od 4. svibnja omogućava se rad zanatskim radnjama i malim obrtima, poput cvjećarnica, urara, frizerskih i kozmetičkih salona, uz obvezno poštivanje epidemioloških zaštitnih mjera socijalne distance, zaštitnih maski i rukavica, te higijene. Frizerski i kozmetički saloni moraju se pridržavati posebnih mjera, poput uporabe vizira, jednokratnih pregača i jednokratnih ručnika - dodao je Juka.

Od ponedjeljka, 4. svibnja, mijenja se i odluka o zabrani okupljanja više od pet osoba te će biti dopušteno okupljanje maksimalno deset osoba uz obvezno poštivanje propisanih epidemioloških mjera, u prvom redu socijalne distance.

Vezano za rad ugostiteljskih objekata, završetak školske godine te rad vrtića, Juka je najavio kako će se tim pitanjima Vlada i Stožer HNŽ-a pozabaviti sljedećih dana.

S obzirom na poboljšanu epidemiološku situaciju Stožer civilne zaštite HNŽ-a neće se više oglašavati svakodnevno putem konferencija za novinare, već jednom tjedno, srijedom u 13 sati.

Javnost će o novostima vezanim za covid-19 pandemiju biti izvještavana putem priopćenja za javnost svakodnevno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?