GLAVNO VIJEĆE

HNS: Udar na županije kako bi se stvorio bošnjački entitet FBiH

hns
Foto: VL FOTO
10.01.2014.
u 09:15

Sjednici kojoj je predsjedao Božo Ljubić, čelnik Glavnog vijeća HNS-a, istaknuo je da je fiskalna stabilnost proračuna i pokušaj uzurpiranja nadležnosti županija najvažnije pitanje za BiH

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) je na proširenoj sjednici kojoj su uz čelnike HNS-a nazočili državni ministri, premijeri županija s hrvatskom većinom i ministri financija poručilo kako neće dopustiti daljnju centralizaciju Federacije BiH koju se pokušava pretvoriti u bošnjački entitet što se provodi otimanjem prihoda i financijskim osiromašivanjem Hrvata i slabljenjem uloge županija.

Čisti računi

Sjednici kojoj je predsjedao Božo Ljubić, čelnik Glavnog vijeća HNS-a, istaknuo je da je fiskalna stabilnost proračuna i pokušaj uzurpiranja nadležnosti županija najvažnije pitanje za BiH jer se preko toga pokušava dovesti u pitanje egzistencija ljudi, poremetiti nacionalne i političke odnose. “Ova država ide u pogrešnom smjeru. Jačanjem entiteta, slabljenjem države, centraliziranjem prihoda županije se nastoje baciti na koljena, a onda se to koristi kao argument za priču o njihovoj neodrživosti i gašenju. Korjenita reforma BiH nije hit niti nacionalizam, nego je pitanje budućnosti BiH. Čisti računi će BiH dovesti do njezine stabilnosti”, rekao je Ljubić. Po njegovim riječima, samo analiza federalnog proračuna u kojemu je projicirano unaprijed 650 milijuna maraka deficita za 2014., što čini četvrtinu ukupnog iznosa proračuna govori o postojanju smišljenoga plana zaduživanja kojega onda zbog Zakona o raspodjeli javnih prihoda ustvari vraćaju županije. “Ne mogu se oteti dojmu da se namjerno kreira deficit znajući da će se financirati iz kreditnih zaduženja. Distribuira ga se tako što bošnjačke političke oligarhije kupuju socijalni mir, pokušavaju spašavati propala poduzeća, kupovati izbore i osiromašiti Hrvate”, rekao je Ljubić. Trenutačnu poziciju Hrvata u FBiH Ljubić je usporedio s bivšom Jugoslavijom kada je tiskara Topčider, odnosno vlasti u Beogradu tiskala nevrijedne dinare, a građanima uzimali devize. Predsjednik HNS-a Dragan Čović rekao je kako je očito cilj vlasti Federacije BiH da se Hrvati u ovoj godini bave problemima i dodatno vrši pritisak na županije.

“Ono što se događa u kontinuitetu jeste da se pokušava centralizirati ovaj entitet, pa da onda Federacija postane entitet bošnjačkog naroda. Pokušavaju se socijalne napetosti prebaciti Hrvatima ucjenama s proračunima”, rekao je Čović. Po njegovim riječima, to bošnjačke stranke neće uspjeti provesti kao i nakane da usisaju elektroprivredna i telekom poduzeća koja funkcioniraju na većinskim hrvatskim područjima.

Tko je uzeo, neka vrati

Predstojnik Odjela gospodarstva Glavnog vijeća HNS-a Dragan Vrankić u 2014. godini projicira pad BDP-a, ukupnih prihoda i povećanje javnog zaduženja za 4 posto. Po njegovim riječima, federalne vlasti tiskanjem obveznica, trezorskih zapisa i novim zaduživanjem dovode u ozbiljan problem županije. Zbog toga je predložio da Federacija BiH vraća ta dugovanja izmjenama Zakona o raspodjeli prihoda. “Moj je prijedlog da se oni koji se zadužuju, novac vraćaju nakon raspodjele prihoda.

Tko je uzeo, neka vrati novac. Deficit se preko kredita ispostavlja županijama jer prioritet ima vanjski dug, entitetski proračun i županijama preostaje manje novca od neizravnih poreza”, rekao je Vrankić.

Ključne riječi
HNS

Komentara 11

Smiljan Šokić
15:38 10.01.2014.

Koliko vidim, predizborna utrka je počela. Zaštitnici Hrvata u BiH su već na sceni. Nude nam svoje "usluge" za nove neprijatelje. Upita li se kad HDZ BiH, koliko njihova elita centralizirano vlada županijama sa hrv. predznakom. ništa važnije se nene može dogoditi bez miga iz Mostara. A tek financijska i gospodarska centralizacija? Savjet: riješite se Čove, kao i svih veza sa BL, HNS napraviti doista svehrvatskim, županijama sa hrv. većinom dati financijsku i gospodarsku smostalnost od strane Mostara kao i Sarajeva, Posavinu tretirati u cijelosti i u povjesnim okvirima, sa Crkvom imati odgovorne i suradničke odnose u zaštiti hrv. korpusa u BiH, tražiti isti tretman za Hrvate u RS kao i za Srbe u Federaciji. Na istom principu riješiti i sa Bošnjacima odnose u Federaciji. Uspostaviti svoju vladu (u sjeni) od stručnjaka koji bi proizašli iz zdravog HNS-a. Angažirati hrv. intelektualce za gospodarski,moralni,kulturni i vjerski preporod hrvatskog bića; bez obzira kojem političkom usmjerenju ti intelektualci pripadali. Uspostaviti realnu i poštenu suradnju sa hrvatskom Dijasporom na svakom području života, opet preko HNS-a; tako da naša Dijaspora preko velikog broja svojih predstavnika direktno učestvuje u odlučivanju i oporavku hrvatskog korpusa u BiH. Sve u svemu: HNS bi bio stožer, HNS bi bio svehrvatski parlament i vlada, pokretač i realizator svega pozitivnoga za hrv. budućnost. Kao takav, HNS bi preko svojih predstavnika obavljao razgovore u tuzemstvu i inozemstvu na dobrobit svoga naroda. Uloga hrvatskih stranačkih predstavnika ne bi time bila umanjena, nego bi političko-stranački predstavnici dobili time potporu i krovnu zaštitu. Da bi se sve to dogodilo, preduvjet je HNS napraviti SVEHRVATSKIM, a ne stranačkim.

RO
rosa
12:14 10.01.2014.

Svake izborne godine poveća se "ugroženost" Hrvata, a tako i "pojačana borba hdz-OVACA za hrvatske nacionalne interese". Npr. prije četiri godine bili su locirali problem zastupljenosti hrvatskog jezika, a kao rješenje su bili obećali hrvatski TV kanal. Koliko drže do obećanja znamo svi već dva desetljeća.

Avatar Izdajnik
Izdajnik
16:11 10.01.2014.

Slazem se sa smiljanom

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije