KONAČNO SE OBLIKUJE PROJEKT

HNS se institucionalizira 
i otvara urede u Kosači

hns
Foto: VL FOTO
08.05.2014.
u 09:24

Samo su Predsjedništvo i Glavno vijeće položili ispit

Sjedište Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u BiH dugo se vremena fizički nalazilo u samoj središnjici HDZ-a BiH, što je kod nekolicine stranaka, ali i političkih oponenata, izazivalo različite negativne komentare oko toga da se radi o instituciji koja i na taj način pripada ovoj stranci. Kako bi se počela i pojavno mijenjati percepcija tog odnosa unutar HNS-a, sjedište bi uskoro trebalo preseliti u Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u Mostaru. To je tek prvi korak k institucionaliziranju rada ove nadstranačke institucije koja je zamišljena kao institucija koja bi trebala oblikovati nacionalnu politiku kod Hrvata.

Novi uredi

Doznaje se da bi se u zgradi Kosače trebali smjestiti Predsjedništvo i Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora te imati zaposlenike koji će profesionalno raditi svoj posao i na taj način započeti realizirati smjernice koje su im dane kroz više dokumenata koje su usvojila najviša tijela ove institucije. Hrvatski narodni sabor i njegova tijela, prije svega Glavno vijeće koje je zamišljeno kao svojevrsna vlada u sjeni, bi trebali davati smjernice za donošenje odluka, predlaganje zakona i izmjene propisa koji izravno utječu na život kako općina i županija, tako i entitetskih, odnosno državnih vlasti. Dosadašnji rad institucija Hrvatskog narodnog sabora nije do kraja opravdao razlog svog postojanja, ako se isključi rad na najvišoj razini ove institucije.

Ojačati institucije

Naime, osim Predsjedništva i Glavnog vijeća, brojni odjeli nisu ni zaživjeli, što je djelomično potkopalo očekivanja od ove institucije. Posebno je to važno sada kada se pokušava oslabiti rad i utjecaj Hrvatskog narodnog sabora uoči predstojećih općih izbora. HNS je ključan što se Zagreb prema Hrvatima u BiH postavio na jedinstven način i sa značajnom potporom u obrani, ali i u artikuliranju stajališta. HNS je postao i faktor prepoznavanja kod međunarodne zajednice, no istina je i da ga jedan dio doživljava problemom jer se nije moglo manipulirati hrvatskim legitimitetom kao što je to bio slučaj s aktualnom platformaškom Vladom. I zbog unutarnjih odnosa, prije svega u HDZ-u 1990., i u HDZ-u BiH došlo je do razmimoilaženja stajališta o budućnosti HNS-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?