Strategija nastupa

HNS očekuje pobjedu u Mostaru te gradonačelnika

03.12.2020.
u 20:00

Sve aktivnosti ogranaka hrvatskih stranaka s razine Hercegovačko-neretvanske županije, a napose onih iz Mostara usmjerene su ovih dana na jedan konkretan cilj - izbornu pobjedu u gradu na Neretvi, odnosno osvajanje najvećeg mogućeg broja vijećnika u budućem sazivu Gradskog vijeća kako bi se dobila i pozicija gradonačelnika, piše Večernji list BiH

Online kampanja

HDZ Bosne i Hercegovine, kao stranka s najrazvijenijom infrastrukturom, intenzivno se priprema za izbore, upoznaje se s problematikom svake mjesne zajednice, animira birače, a veliki dio kampanje zapravo se preselio u online prostor, odnosno na društvene mreže preko kojih mogu vrlo lako i učinkovito doprijeti do svakog potencijalnoga birača.

Mostar je očito postao jedna od ključnih točaka na kojima će se testirati odnosi Hrvata i Bošnjaka, a u tom kontekstu hrvatske političke stranke već su prepoznale i osujetile plan bošnjačkih stranaka da dođu do većine.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Slaven Zeljko kaže u izjavi za Večernji list kako u kontekstu bošnjačke politike treba podsjetiti kako su bošnjačke stranke sličan scenarij planirale i za Stolac, gdje su pokušale preko neovisnih kandidata osigurati što veći broj vijećnika, no plan im nije uspio.

“Sličan koncept pripremili su za Mostar gdje su rasporedili liste po gradskim područjima. Tako vidimo da u gradskom području Zapad SDA nije prijavio listu jer je tu SDP-ovo biračko tijelo, a da na Jugu SDP nema listu jer je tu biračko tijelo SDA. Dakle, možemo očekivati usmjeravanje glasova”, naglasio je Zeljko, dodavši kako su navodni sukobi između bh. bloka i koalicije Zajedno za Mostar zapravo dekor za njihov zajednički cilj. Zejko ističe kako u Mostaru nema građanske opcije, već se radi o bošnjačkim strankama, a cilj je otimanje Mostara Hrvatima.

“Na tragu izborne pobjede hrvatskog naroda i Hrvatskog narodnog sabora u Stocu gdje njihov plan nije prošao, siguran sam da će i birači u Mostaru prepoznati ovakvu strategiju bošnjačkih stranaka koje žele, isključivo zbog privatnih interesa, upravljati gradom, a što nema veze s dobrobiti građana, te da će dati svoj glas onima za koje vjeruju da će grad Mostar zadržati stolnim gradom svih Hrvata”, poručio je Zeljko.

Inače, kada je riječ o samom tijeku kampanje, Zeljko navodi kako je program predstavljen preko online platformi te su na taj način pokušali biračima pokazati što žele sutra u Gradskom vijeću.

Kao što smo već naveli, trenutačna situacija ne dopušta organiziranje bilo kakvih većih okupljanja, tako da su stranke uglavnom odustale od tradicionalnog načina kampanje kroz predizborne skupove.

Kada je riječ o strankama, one hrvatske kampanju su započele s prilično jasnim porukama.

Iz Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar naglasili su kako, nakon uspjeha na lokalnim izborima i pobjede u gotovo svim zajednicama gdje žive Hrvati, počinje kampanja za završnu, veliku izbornu pobjedu – za Grad Mostar.

Izborna područja

U utrci za većinu u Gradskom vijeću sudjeluje 31 politički subjekt, uključujući 22 stranke, četiri koalicije, četiri neovisna kandidata i jednu listu neovisnih kandidata, a posebnost ovogodišnjih izbora, koji će se održati 20. prosinca, proistječe iz činjenice da se radi o prvim lokalnim izborima na koje će građani Mostara moći izaći nakon 2008. godine.

Tehnički gledano, 22 vijećnika bira se iz šest izbornih područja, dok se s Gradske liste bira još 13 vijećnika.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije