sjednica Predsjedništva hns-a

HNS: Legitimni predstavnici bošnjačkog i srpskog naroda, će nam biti partneri i na entitetskoj i na državnoj razini

HNS BIH
14.10.2022.
u 14:56

Kao moguće partnere predsjednik Čović nije isključio niti jednu političku stranku, osim Demokratske fronte.

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH danas je održalo sjednicu Predsjedništva te uradilo analizu preliminarnih rezultata Općih izbora u BiH. Također, na sjednici su pokrenute aktivnosti priprema za održavanje XI. zasjedanja HNS-a.

Nakon sjednice Predsjedništva, medijima se obratio predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović.

"Legitimni predstavnici bošnjačkog naroda, legitimni predstavnici srpskog naroda će biti nama partneri i na entitetskoj i na državnoj razini“, izjavio je Čović.

Upitan hoće li Izborni zakon biti uvjet HNS-a za formiranje vlasti, predsjednik Čović je istaknuo: "Ne izborni zakon, naš paket će sadržavati tri elementa. Prvi su euroatlantske integracije, a u sklopu toga je Izborni zakon i djelomične izmjene Ustava, to je uvjet ako želimo zajedno biti u vlasti. Drugi je paket funkcioniranje pravne države i nezavisno pravosuđe. Treći je ekonomski i socijalni paket",  istaknuo je.

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) donijelo je zaključak da se Željko Komšić „proglasi nepoželjnom osobom u svim područjima gdje institucije HNS-a imaju utjecaj i institucije koje su osnovane u ime hrvatskog naroda”.

„S obzirom da ta osoba, ne samo tijekom kampanje, nego i evo nakon završetka izbornog procesa i dalje grubo krši Ustav BiH iznošenjem raznih pogleda, ideja, mišljenja samo da treba osporiti i legalnost i legitimitet upražnjavanja mogućnosti hrvatskog člana Predsjedništva BiH“,  izjavio je predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

Predsjednik HNS-a nije precizirao na koji način će pokušati osporiti izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, kazavši kako će „iskoristiti sve formalno-pravne mogućnosti koje postoje”.

Kao moguće partnere predsjednik Čović nije isključio niti jednu političku stranku, osim Demokratske fronte.

Predsjednik Čović je pozdravio odluku Europske komisije, kojom se za Bosnu i Hercegovinu uvjetno preporučuje status kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji, kazavši kako su se članice HNS-a obvezale da daju svoj puni doprinos provedbi nužnih reformi, od Izbornog zakona do reformi u pravosuđu, kako bi u dvanaestom mjesecu BiH zaista i dobila kandidatski status.

Kada su u pitanju izborni rezultati, Čović je kazao kako je uvjeren da će stranke HNS-a imati „nužne većine” u domovima naroda, kako na razini entiteta tako i na razini države, te da će imati mogućnost formiranja vlast u šest županija u Federaciji BiH gdje su te stranke i do sada participirale u izvršnoj vlasti.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Jero
Jero
17:31 14.10.2022.

Puno ste se krivožvalji zahajcali,prikoči malo.I drugi se pitaju nešto.

HA
Habuhabuhabu
15:59 14.10.2022.

Sad bi odlučivao i koji su legitimni Srbi i Bošnjaci. Nema toga kod Bošnjaka. Kod Srba ima, ali ne odlučuje on već Dodik.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?