JEDNOSTAVNO JE

Hladnjak biste trebali dubinski očistiti svakih nekoliko mjeseci: Evo kako to možete napraviti u pet koraka

hladnjak čišćenje
shutterstock
06.07.2022.
u 07:51

Planiranje redovitog čišćenja nije lako kada je hladnjak u stalnoj upotrebi, ali dobro vrijeme za to je kada je on nešto prazniji, odnosno prije ili poslije putovanja

Hladnjak je jedan od najčešće korištenih aparata u svakom kućanstvu, no malo nas odvaja vremena za njegovo detaljno čišćenje. Iako se brisanje polica može činiti kao najbrži način za uklanjanje prljavštine i vidno će biti čišći, to ipak nije dovoljno da uklonite neugodne mirise i bakterije. Evo kako ga možete očistiti u samo pet koraka, piše Express. 

Dezinfekciju hladnjaka treba provoditi redovito, ali jednako je važno dubinsko čišćenje svakih nekoliko mjeseci. Planiranje redovitog čišćenja nije lako kada je hladnjak u stalnoj upotrebi, ali dobro vrijeme za to je kada je hladnjak nešto prazniji, odnosno prije ili poslije putovanja. Prije nego što počnete čistiti, naravno, važno je svu hranu maknuti s polica. 

Kako dubinski očistiti hladnjak u pet koraka?

Vanjski i unutarnji dio hladnjaka treba obrisati kako biste uklonili površinske ostatke i olabavili svu prljavštinu zalijepljenu za površinu. Ono što trebate učiniti je pomiješati sodu bikarbonu i vruću vodu, koristeći dvije žlice sode bikarbone na svaku šalicu vode. Uzmite čistu krpu i umočite ju u otopinu prije nego što obrišete police, ladice i ručke na hladnjaku. Izvadite sve odvojive pretince i potopite ih u veliku kantu vruće vode u koju ćete dodati blagi deterdžent za suđe i malo bijelog octa. U boci s raspršivačem pomiješajte tri dijela pošpricajte unutrašnjost praznog hladnjaka.

Ocat pomaže u tjeranju neugodnih mirisa i bakterija, a unutrašnjost će se sjajiti.  Obratite pozornost na brtve hladnjaka i pukotine jer se oni često zanemaruju. Za čišćenje ovih područja možete koristiti štapiće za uši od vate koje ste prethodno namočili u ocat. Ako se borite s uklanjanjem tvdokornih mirisa, upotrijebite svježe polovice limuna i iscijedite ih po površini, te ostavite da odstoji nekoliko minuta. Obrišite vlažnom krpom od mikrovlakana i osušite čistim ručnikom.

Nakon što su police i ladice ostavljene da se namaču najmanje 15 minuta, vrijeme je da isperete i osušite odjeljke prije nego što ih vratite u hladnjak. 

Posuda za skupljanje tekućine u vašem hladnjaku je posuda koja hvata kondenzaciju koja teče iz odvoda za odmrzavanje. Ako ju ne čistite i ostavite vodu da stoji unutra, ili ju ne čistite kako treba, mogu se nakupiti bakterije i neugodni mirisi. No, možete ju očistiti vrlo lako. Započnite s uklanjanjem tekućine iz posude, a zatim omotajte upijajuću tkaninu oko glave četke s dugom drškom, umočite u toplu vodu sa sapunom i očistite posudu. 

Trebali biste očistiti i područje ispod i iza hladnjaka jer se u ovim skrivenim područjima mogu nakupiti prljavština i prašina u kratkom vremenskom razdoblju, što može biti povoljno za insekte poput muha i mrava.

Ovisno o vrsti hladnjaka koji imate, možda ćete jednostavno moći gurnuti hladnjak kako biste pomeli i usisali. Završiti možete brisanjem područja s otopinom bijelog octa i limunovog soka kako biste osvježili pod. Ako je ovo područje teško dostupno, upotrijebite dugački nastavak od usisavača.

Nakon što ste hladnjak očistili, vratite sve što ste izvadili iz njega na svoje mjesto i ostavite ga zatvorenim neko vrijeme. Morat ćete pričekati da temperatura dosegne 4 stupnja Celzijusa kako biste u njega ponovno stavili hranu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?